Patara'da 2000 yıllık deniz feneri
 
CNN TÜRK - Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara 'da incelemelerde bulunan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel 'e, gün ışığına çıkarılan deniz feneri hakkında bilgi verdi.

Fenerin korunması için restorasyon projesi hazırlanması gerektiğini kaydeden Işık, "İmparator Neron Patara Limanı 'nın iki ağzına 12 metre yükseklikte 2000 yıl önce iki dev deniz feneri yaptırmış. Patara 'da bulunan bu deniz feneri dünyada var olan en eski orijinal deniz feneridir.

Dünyanın en eski deniz feneri Mısır 'ın İskenderiye kentinde. Ancak bu fenerden günümüze hiçbir şey kalmamış . Patara 'daki fener ise hala sağlam" dedi.

Işık, 2000 yıllık deniz fenerinin Patara kazıları sırasında dev kum dağlarının altında bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Deniz fenerinin bulunduğu yer tamamen kumlarla dolmuş. Sahilden oldukça uzakta Patara Limanı 'nın batı köşesinde bulunuyor. Deniz feneri 11 metrelik kum dağının altından gün ışığına çıkarıldı. Büyük bir ihtimalle limanın diğer köşesinde de ikinci bir deniz feneri var.

Ancak bulunan deniz fenerini kurtarmaya yönelik restorasyon projesi çalışması yapılmadığı sürece ikinci deniz fenerini kum altından çıkarmak istemiyoruz. Çünkü çıkarılan deniz fenerinin altından kumların çekilmesi nedeniyle fenerde yıkılma tehlikesi var. Diğer deniz feneri hiç olmazsa kumların altında korunuyor."

Işık, deniz fenerinin sağlam olarak çıkarıldığına değinerek, "Ancak deniz fenerinin güney sağ köşesi yüzyıllar öncesinde Akdeniz 'de oluşan, Mısır açıklarından gelen dev tsunami ile yıkılmış. Tsunami felaketinin Patara ve Kaş yöresine de büyük zararlar verdiği sanılıyor" diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim