O halatı kitap kapağı yaptı 
 
Tatil dönüşü bindiği feribotun halatı kopunca bacağı diz altından kesilen Çera Alfasa, 4 ameliyat geçirdi, yerine dikilen bacağı 3.5 santim kısa kaldı.

Yatağa bağımlı yaşarken örgü tekniklerini anlattığı bir kitap yazdı. Kitabının kapak resmi ise hayatını değiştiren halat olacak.

ÇERA Alfasa, geçirdiği kazanın ne psikolojik ne de fiziksel izlerini bir yıldır silemedi. Uçaktan çok korkuyordu. Bu yüzden eşi İlya, ağabeyi Yako, çocukları Mando, Venessa, annesi Eliza ve yeğeni Verda’yla birlikte geçen yıl Bodrum’da yaptıkları tatile gidiş dönüşte Ankara feribotunu kullandılar. Feribot 20 Ağustos’ta Sarayburnu İskelesi’ne yanaştı. Otomobilleri yerine yürüyerek inmek istedikleri feribot, yanlış komut yüzünden iskeleden aniden açılınca halatlardan biri koptu. Bir kırbaç gibi başına çarptığı güvenlik görevlisi Zekeriya Timur’un ölümüne neden olan halat, 45 yaşındaki Çera Alfasa, annesi ve yeğenine de çarptı. Çok şiddetli olan çarpmanın ardından Alfasa’nın sol bacağı dizinin altından koptu, kemikleri paramparça oldu. Hemen ameliyata alınan Çera Alfasa’nın bacağı mikrocerrahi servisinde dikildi. 4 ay hastanede kaldı.

Oğlum üniversiteyi bıraktı

Çera Alfasa, 4 ameliyat geçirdi. 6 ay boyunca ilizarov yöntemi uygulanarak, kemiğine ince teller ve çemberler takıldı. 9 haftadır da bacağı alçıda. Kemik kayıpları olduğu için bacağı diğerinden 3.5 santim daha kısa. Kazadan önce eşiyle birlikte el örgü yünü dağıtımı yaptığını anlatan Çera Alfasa, "Şimdi çalışamıyorum. Kaza gözümüzün önünden gitmiyor. Ailece psikolojik tedavi görüyoruz. Oğlum sırf bu ortamdan uzaklaşmak için ikinci sınıfa geçtiği üniversiteyi bıraktı. Kızım sık sık kábus görüyor. Biz bütün bunları yaşarken sadece İngiliz Konsolosluğu bizi aradı" diye sitemini dile getiriyor. Doktorlarının platin takılıp bacak boyunun uzatılması için bir ameliyat daha öngördüğü Alfasa, "Kazanın bir gün öncesine bir uçak biletim olmasını çok isterdim" diyor. Kazadan önce çok hareketli bir yaşamı olan, oğluyla futbol bile oynayan Alfasa, evde kaldığı günleri boş geçirmedi. Örgü teknikleri üzerine bir kitap yazdı. Bir yayınevi ve bir Alman dergisi kitabını çok beğendi. Alfasa, çok yakında piyasaya çıkacak olan kitabının kapak resmini halat olarak seçti. Yani hayatını değiştiren halat.

Kimse ilgilenmedi dava açtılar

Kazanın ardından geminin kaptanı, baş mühendis ve bir mühendis, taksirle bir kişinin ölümüne, birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmaktan yargılanmaya başladı. Bunun yanı sıra tam bir yıl sonra Çera Alfasa ve yakınları, şirket hakkında Deniz İhtisas Mahkemesi’ne tazminat davası açtı. Çera Alfasa’nın ağabeyi Yako Uyar neden bir yıl sonra dava açtıklarını, "Şirket yetkililerinin gelip bizi ziyaret etmelerini 360 gün bekledik. Kimse gelmeyince dava açtık. En büyük şanssızlığımız kazayı Türkiye’de geçirmiş olmamız. Umarım ileride halatın parasını istemezler" diye anlatıyor. 

Hürriyet, Esma ÇAKIR İSTANBUL

Editör: TE Bilişim