Lüks Teknelerin İsim Babası

BODRUM’da dede ve baba mesleği olan oyma süsleme sanatını sürdüren resim ve heykel sanatçısı 52 yaşındaki Erkan Uyav, lüks teknelere isim babalığı yapıyor.

Bugüne kadar dünya denizlerinde dolaşan 300’ün üzerinde tekneye isim yazan Uyar, Osmanlı tarzı el oyması altın varak işlemelerini de yapıyor. Bodrum’un ilk tekne yapım ustalarından Mehmet Uyav’ın torunu olan ve gulet teknelerin tanıtılmasında büyük rol oynayan Erkan Uyav, dedesi ve ve babasının izinde gidiyor.

Aynı zamanda ressam ve heykeltıraş da olan evli 2 çocuk babası Uyav, 700 yıllık bir geleneği yaşatarak teknelere Osmanlı tarzı oyma varak süslemeler yapıp, isim yazıyor. Bugüne kadar Rahmi Koç, Lucien Arkas, Yunus Büyükkuşoğlu, Haldun Aras, Mazlum Ağan, Vedat Semiz gibi pek çok ünlü isme ait yatlar ile Bodrum STS Okul Gemisi’nin de aralarında bulunduğu 300’ün üzerinde yata isim yazıp, işlemelerini yapan Uyav, bu işin kendisi için bir tutku olduğunu söyledi.

HAYALİ GEMİ MÜHENDİSİ OLMAKMIŞ


Son olarak Bursalı otomotivci Emre Güneri’nin ’Estralla De Mar’ adlı yatının süslemelerini yapıp isim yazdığını belirten Erkan Uyav, bu mesleğe nasıl başladığını şöyle anlattı: "Hayalim gemi mühendisliğiydi. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra girdiğim sınavda çok az bir puanla bu bölümü kaçırdım. Bodrum’a dönüp tekne resimleri çizmeye ve maketleri yapmaya başladım. Çizdiğim, resim, yaptığım heykel ve tekne maketlerine turistler hayran kalıyordu.

Dünyaca ünlü Bodrum Barlar Caddesi’nde açtığım galeride eserlerimi sergilemeye başlarken, bir yandan da Bodrum tersanelerinde yapılan dünyaca ünlü, milyon dolarlık Bodrum guletlerine süslemeler yapıp, isimleri yazmaya başladım. Dede ve baba mesleğim olan bu iş zamanla en büyük tutkum oldu."

Pek çok teknenin isim babası olduğunu ve 31 yıldır bu işi yaptığını anlatan Erkan Uyav, kullanılan malzeme ve işçiliğine göre yapılan işleme ve isim yazmanın 1000 ile 30 bin lira arasında değişen fiyatlara yapılabildiğini söyledi.
Yaşar ANTER  Bodrum/Hürriyet
Editör: TE Bilişim