Cem Bey ve Aytül Hanım Kartal Oto Sanayiindeki dükkanlarında hafta sonlarında, bayram tatillerinde, yıllık izinlerinde çocuklarıyla birlikte tekneleri Mojoyu inşa ediyor, deyim yerindeyse harıl harıl çalışıyorlar. Üstelik bununla da yetinecek gibi görünmüyorlar. İki deniz aşığının bir sonraki hedefi inşa ettikleri bu teknede yaşamak! Kartal Oto Sanayiindeki dükkanlarda otomobil tamiri, bakımı yapılıyor. Bir dükkanda bir otomobilin lastiği değişiyor, bir diğerinde kaza yapmış arabaya yeni parçalar takılıyor. Bildiğiniz oto sanayi...
 
Herkes işine gücüne dalmış. Sadece bir dükkan diğerlerinden farklı. Cem Hızlan ve Aytül Kızaranın sahibi olduğu... Tamirhanede tekne yapıyor ikili. Tamirhane iki katlı. Giriş katında tekne yapılıyor, ikinci katta ise yiyip içebilecekleri, yorulduklarında dinlenebilecekleri bir asma kat inşa etmişler. Burayı yazlıkları olarak kabul etmiş çift. Ziyarete ve onlara yardım için çalışmaya gelen arkadaşlarını burada ağırlıyorlar.
 
Pek çok deniz aşığının buluşma yeri olmuş da denebilir aslında. Herkes duruma çok alışmış görünüyor. Teknenin gövdesi hemen hemen oluşturulmuş gibi, Cem Bey ters çevrilmiş Aytül Hanım zımpara işini hallediyor. İki minik kız çocuğu ise otomatik tornavidayla çivi söküyor. Herkes var gücüyle tekneyi inşa ediyor anlayacağınız. Ve hepsi tekneyi suya indirecekleri günün hayaliyle işlerini yapıyor. Özenmemek elde değil. Çocuklarla birlikte bir vida da ben çıkarayım diyorum ama maalesef beceremiyorum.
 
Profesyonel olmak gerekmiyor

Tekne yapmak elbette kolay bir iş değil. Ama sandığınız kadar da profesyonel olmak gerekmiyor. Onlar da profesyonel değiller. Cem Hızlan bir psikiyatrist, Memorial Hastanesinde çalışıyor. Aytül Kızaran ise özel bir şirkette çalışıyor. Her ikisi de tam bir deniz aşığı. Deniz olmayan bir yerde tatili ve yaşamı düşünemiyorlar. Elbette bunlar tekne yapabilmek için yeterli özellikler değil. Cem Bey fikrin kendinden çıktığını söylüyor ve başlıyor anlatmaya: Ben küçükken tekne yapımıyla ilgili eğitimler almıştım. 10 yıl önce, 5 metre 20 santimetrelik bir tekne yapmıştım. Marmara Denizi, Boğaz ve Adalar arasında tekneyle geziler yapıyordum. O tekne küçük gelmeye başlayınca sattım.
 
Aytülün de cesaret vermesiyle birlikte yeni teknemiz Mojoyu inşa etmeye başladık. Tabii Hadi yapalım demekle olmuyor. İnternette amatörler için tekne dizaynları satılıyor. Dudley Dixe ait Didi 40 Cr.yi satın aldık. Ben tekne inşaat projeleri okumayı biliyorum. Eksikleri tespit ettik, malzemeleri satın aldık ve teknemiz Mojonun inşatına başladık. Mojo 12 metre boyunda olacak. İki yatak odası ve bir salondan oluşacak. Böylece içinde kalabileceğiz, hatta istersek yaşayabileceğiz de.
 
Hem motorlu hem yelkenli olacak

Çift, tekne yapımına 2010 yılının ağustos ayında başlamış. Bir buçuk yıldır devam eden çalışmalardan sonra Mojonun omurgası oluşturulmuş. Profesyonel tekne yapımıyla amatörlerin tekniğinin, malzemelerinin ve yapım sürecinin farklı olduğunu söyleyen Aytül Kızaran Tekne ve denizcilik benim için ulaşılmaz bir hayaldi. Ama Cemle tanışıp kendi teknesini yaptığını öğrendikten sonra, neden olmasın diye düşündük ve işe koyulduk. Bana tekne yapmak zor gelmiyor. Gerçekten çok severek yaptığım bir iş haline geldi. Bir şeyler üretmek, ürettiğimiz şeyi kullanacak olmak heyecan verici. Çalışırken kendimizi tamamlanmış hissediyoruz. Tekne yapımının hayatımızı sekteye uğrattığını düşünmeyin. Tam tersine, bize yeni bir alan açtı. Böylece kendimize ve çocuklara vakit ayırıyoruz. Mojo gezinti teknesi olacağı için hafif bir tekne projesi seçtik. Yapım tekniği pratik, malzememiz tekne yapımı için özel üretilmiş 18 milimetre kalınlığında kontraplak. Teknemizin hem motoru hem de tek yelkeni olacak diyor.
 
2012 bitmeden denize inecek

Aytül Kızaran ve Cem Hızlan çifti tekneleri Mojoyu 2012 bitmeden denize indirmek ve bir an önce denizle buluşmak istiyor. Sonra da canlarının istediği her yere tekneyle gitmek. Çocuklar küçük olduğu için şimdilik planlarını ertelediklerini söyleyen Aytül Hanım 5 yıl sonra uzun gezilerimize başlamayı hedefliyoruz. Yazın kuzeye, kışın da güneye gitmek istiyoruz. Canımız nereye isterse oraya gideceğiz. Yeter ki çok soğuk olmasın. Sonraki hedeflerimiz ise daha büyük. Boğazda bir marina açılması planlanıyormuş.
 
Eğer gerçekleşirse haftanın üç-dört günü teknemizde yaşayacağız diyor. Deniz aşığı ikili tekne yapımından başlayarak yaşadıkları her şeyi ve her aşamayı http://mojonunseyirdefteri.blogspot.com isimli adreste meraklılarıyla paylaşıyor. Her gün güncellenen ve tekne yapım aşamalarını gösteren siteyi kurmalarındaki amaç tekne sahibi olmanın çok maliyet gerektirmediğini göstermek ve tekne yapımına özendirmek. İnsanın zevkleri için de zaman ve para ayırması gerektiğini söyleyen Cem Hızlan Teknenin 70-80 bin Euroya mal olacağını düşünüyorduk. Hiç tahmin etmediğimiz şekilde maliyet giderek düşüyor. Şimdiden 30 bin Euro kardayız diyor.

 

Editör: TE Bilişim