Muğla’nın Marmaris ilçesinde bitkin bir halde kıyıya vuran Caretta caretta , çevreciler tarafından kurtarılarak tekrar denize bırakıldı.

İlçede 4 gündür etkili olan sağanak yağış ve fırtınaın ardından Yalancıboğaz Mevkii’nde Vatandaşlar durumu Marmaris Çevrecileri Derneği’ne bildirdi. Dernek Başkanı Ahmet Kutengin ve beraberindeki bir grup dernek üyesi bölgeye gitti. Çevreciler , durumu Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER)bildirdi. Çeverici grup kayaların üzerinde hareketsiz şekilde duran ve sadece kabuğunda küçük çizikler bulunan 50 santimetre boyunda, 18 kilogram ağırlığındaki dişi deniz kaplumbağasının üzerine su döküp, havlu ve bezlerle sararak ıslak tutmaya çalıştı. Bir süre sonra kendine gelen caretta caretta, hareket etmeye başladı. Bunun üzerine, vücudunda gözle görülebilir herhangi bir yarası olmayan caretta caretta, DEKAMER ekibi beklenmeden denize taşınarak, doğal ortamına bırakıldı. Tekrar özgürlüğüne kavuşan deniz kaplumbağası, bir süre bekledikten sonra yüzerek, gözden kayboldu.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, deniz kaplumbağasının kurtarmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Kutengin, caretta carettalarla ilgili, Marmaris’in hemen hemen her sahilinde karşılaşılan bu durumu, yazın tüm ilgililere bildirip, nedenini ve çözümünü sorduklarını, hala bilgi beklediklerini söyledi.

Kaynak: iha