İzmir'in son dalyanı lodosa karşı koyamadı 
 

Kuş Cenneti'nin bulunduğu bölgedeki 5 dalyandan 4'ü zamanla yok olurken, Homa Dalyanı can çekişiyor. Uzmanlar, müdahale edilmediği takdirde, onun da yakında tarihe karışacağını söylüyor

İzmir'in işler durumdaki son dalyanı olan Homa Dalyanı'nın, tüm çabalara rağmen doğaya dayanacak gücü kalmadı. Birkaç ay önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından konulan betonların SİT nedeniyle kaldırılması ve geçen hafta yaşanan şiddetli lodos, Homa Dalyanı'nı bitirdi. Yetkililer, "Müdahalede gecikilirse, birkaç ay sonra Homa Dalyanı da elden gidecek" uyarısında bulundu.

DOĞA FACİASI

Dün gazetecilerle dalyana bir gezi düzenleyen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Sunlu, acil müdahale edilmemesi durumunda Dalyan'ın yaza çıkamayacağını söyledi. Homa Dalyanı'nda yaşanan doğa felaketinin açıkça görüldüğü geziye, Ege Üniversitesi Çevre Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Ümit Erdem, Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Mehmet Sıkı ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ortaç Onmuş da katıldı.
Ege Üniversitesi'nin isteğiyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı'na yapılan müdahalenin kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Uğur Sunlu, "Homa Dalyanı, son yıllarda çok kan kaybetti. Büyükşehir Belediyesi'nin buraya getirdiği kullanılmış betonlar, kamuoyuna moloz olarak yansıdı. Oysa moloz gibi bir malzemenin burayı koruması mümkün değil. İş, yapıldıktan 3-4 ay sonra gündeme geldi. Bu olaydan rahatsız olan Büyükşehir, kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için döktüğü betonları kaldırdı. Bu, Homa Dalyanı için büyük yıkım oldu. Burada bulunan merkezimize karadan ulaşım olanaksız hale geldi. Hem yol olarak kullanılan hem de dalyanı denizle ayıran set, yer yer 2 metre su altında kaldı" dedi.

BALIK KALMADI

Acil müdahalenin yapılmaması durumunda Homa Dalyanı'nın kısa bir süre sonra yok olacağını iddia eden Prof. Sunlu, şu açıklamayı yaptı:
"Dalyana bu saatten sonra mutlaka insan müdahalesi gerekiyor. İklimlerin değişmesi, daha önce burada bulunmayan lodosun artık esmeye başlaması, dalyanın doğal yapısını bozdu. Ekolojik dengesi bozulan dalyanda son iki haftada neredeyse hiç kuş kalmadı. Homa Dalyanı, İzmir Kuş Cenneti'nde bulunan kuşların hem besin hem de üreme alanı. 20 yıl önce 24 farklı balık türünden 400 ton vardı. Bugün 3 türden 30 ton balık kaldı."

Bürokrasi çok yavaş

Homa Dalyanı'nın kurtarılması için bürokrasinin hızlı hareket etmesi gerektiğini, her geçen günün kayıp olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "15 gün önce Yerel Sulak Alanlar Komitesi'nden tavsiye kararı çıktı. Konu, önümüzdeki cuma günü Koruma Kurulu'nda görüşülecek. Buradan çıkacak karar, tekrar Sulak Alanlar Komitesi'ne gidecek. Eğer izin çıkmazsa, buraya çivi bile çakamayacağız. Bu da dalyanın sonu olacak."

Editör: TE Bilişim