Dünyanın yeni doğa harikaları önceki gün açıklandı. Merkezi Cenevre’de bulunan İsviçreli vakıf New7Wonders tarafından düzenlenen dünya çapındaki anket sonucunda 14 doğa harikası finale kaldı.

İlk sonuçlarla 7 harika neredeyse belli oldu. Kesin sonuç ocak ayının başlarında açıklanacak. Dört yıl önce kurulan vakfın başlattığı liste çalışması, iki yılı aşkın bir süre sürdü. “Dünyanın Yeni 7 Doğa Harikası” için 20 ülkeden 440’den fazla aday gösterildi. Uzmanlar 28 finalistten oluşan küçük bir liste yaptı. Liste daha sonra insanların oylamasına sunuldu. İsteyen herkes, telefonla, mesajla, internetten liste için oy kullandı. Kampanyada yaklaşık 1 milyon dolayında kişinin oy kullandığı belirtiliyor. Önceki gün liste açıklandı. Finale kalan ancak son 7’ye kalamayan listede, Ölü Deniz, Tanzaya’daki Kilimanjaro Dağı, ABD milyonlarca turist çeken Büyük Kanyon, Büyük Mercan Resifleri de vardı.

Messi’nin başarısı

Dünyaca ünlü Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin taraftarlarına, ülkesindeki Iguazu Şelaleleri için oy verme çağrısı da başarıya ulaştı, şelale listeye girdi. Vakıf kesin sonuçların 2012’in ilk aylarında açıklanacağı, geçiçi kazananlarla final listesi arasında değişiklik olabileceği uyarısında bulundu.
Örgütün yeni çalışması “En iyi yedi şehir”. Adaylar 1 Ocak’ta duyurulacak.

Giremese de bir harika

BATI Şeria’daki yerleşim inşaatlarının sürmesi nedeniyle barış görüşmeleri aylardır tıkalı olan İsrail ile Filistin Yönetimi, Ölü Deniz için tarihi bir kararla ortak teklif vermişti. Deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altındaki Ölü Deniz’in listeye girememesi, kıyısı olan İsrail, Ürdün ve Filistin’i üzdü.

Kore’de bayram havası

Güney Kore’de Jeju Adası’nın doğa harikası seçilmesini 2 bin kişi kutladı. Halk, “Biz yaptık” diye sevinç nidaları attı. Jeju Valisi Woo Geun-Min listenin adanın turizm için yeni bir fasıl açtığını söyledi.

Amazon yağmur ormanları

Halong Körfezi (Vietnam)

 

Iguazu Şelaleleri (Arjantin)

Jeju Adası (Güney Kore)

 

Komodo (Endonezya)

 

Puerto Princesa Yeraltı Nehri (Filipinler)

 

Güney Afrika’nın Table Dağı

 

 

Editör: TE Bilişim