Çanakkale Savaşı'nda batan İngiliz savaş gemisi 'Goliath'ın 90 yıl sonra ilk kez görüntülenmesi çalışmaları, Morto Koyu'nda devam ediyor. 

Belgesel yapımcısı Savaş Karakaş, 'Detek Salvor' isimli araştırma gemisinin, Morto Koyu'ndaki çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, "Çanakkale Savaşı'nda Muavenet-i Milliye tarafından batırılan İngiliz savaş gemisi Goliath'ın 90 yıl sonra ilk kez görüntülenecek olması, bizleri oldukça heyecanlandırıyor. Batık 74 metre derinlikte olduğu için günde ancak 2 dalış yapabiliyoruz. Bir dalış ise 5 saat sürüyor. Güvenlik açısından da geceleri dalış yapamıyoruz. Bu gemiler bize o günde tarihi birebir gösteriyor. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA) yöneticileri ve usta denizci Enes Edis ile National Geographic Televizyonu'ndan Kanadalı Mike Fletcher de gemiye daldılar. 74 metre derinlikte bulunan gemiye ulaşıldı. 90 yıl önce gerçekleşen savaşta Muavenet- i Milliye tarafından 3 torpido atılarak batırılan gemi, ağırlığının da etkisiyle ters olarak denizin dibinde yer alıyor. İlk etapta geminin üzerinde bulunan bir top görüntülendi. Tabii bu topun ve geminin kesin olarak 'Goliath' olup olmadığının ispatı lazım. Bunun için birkaç gün daha araştırma yapmamız şart. Hedefimiz bu tarihi gemiyi ilk kez görüntüleyip gün yüzüne çıkarmak" diye konuştu.

"GEMİNİN TARİHİ TOPU GÖRÜNTÜLENDİ"

Öte yandan, tarihi geminin görüntülenmesinde görev alan dalgıç Enes Ediz ise, 74 metre derinlikte bulunan gemiye ulaştıklarını belirterek, "Kamera ile görüntüleme sırasında geminin orta kısımlarında yer alan tarihi bir topa ulaştık. Bu tarihi topu görüntüledik. Şimdi bu tarihi topun 'Goliath'a zait olup olmadığı konusunda birbirimizle tartışıyoruz. Kesin olarak bu geminin Goliath olduğunu tespit etmek için birkaç gün daha araştırma yapmamız şart. Daha önceden hazırladığımız Goliath'ın harita haline getirdiğimiz şeması üzerinde tek tek bu yerlere bakıyoruz. Buna göre 74 metre derinlikte tespit ettiğimiz bulguları şema üzerinde karşılaştırıyoruz. Bu geminin 'Goliath' olduğundan emin olmamıza rağmen, kesin olarak delillerle bunu ispatlamamız şart" dedi.

Bu arada, Kanadalı dalgıç Mike Fletcher ise 90 yıl öncesine ait bir batığa dalmanın heyecanının yaşadığını belirterek, "İlk dalışımda oldukça heyecanlandım. 74 metre derinliğe dalarken oğlum Warren bana gemi üzerinden yardımcı oldu. Bir iki güne kadar bu tarihi gemi ile ilgili kesin bilgilere ulaşacağımızı umuyorum" dedi.

Kanadalı James Delgado'nun sunacağı belgesel programın 'Sea Hunters-Deniz Avcıları' adıyla 16 farklı dilde 200 ülkede gösterileceğini belirten belgesel yapımcısı Savaş Aresbet Karakaş, "Bu dalışın ardından İngiliz savaş gemisi 'Triumph' batığı da araştırılacak. Triumph, Çanakkale Savaşı sırasında 25 Mayıs 1915 tarihinde Alman U21 denizaltısı tarafından Kabatepe açıklarında torpillenerek batırılmıştı. Triumph şu an 75 metre derinlikte yatıyor. Goliath savaş gemisi ise Muavenet tarafından Morto Koyu açıklarında 3 torpido ile vurulmuş ve ardından kısa ürede batırılmıştı. Burada Goliath mürettebatından 570 kişilik mürettebatı ise hayatını kaybetmişti" dedi.

(İHA)

Editör: TE Bilişim