İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FOK DOĞUMLARINI ERTELEDİ 

Daha önce ağustos ortalarında gerçekleşen Akdeniz Foku doğumlarının, iklim değişikliğine bağlı olarak son yıllarda yaklaşık 3 ay gecikmeli gerçekleştiği bildirildi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, deniz ekosistemine zarar veren, balıkçılık da dahil denizlerdeki tüm faaliyetleri olumsuz etkileyen deniz kirliliğinin, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği bakımından risk taşıdığını söyledi.

Denizdeki biyolojik hayatın verimlilik ve sürekliliğinin, sudaki oksijen ve ısı miktarı ile su ısısına bağlı olduğunu belirten Doç. Dr. Gücü, iklim değişikliğinin de Akdeniz foklarının doğumunun ertelenmesine yol açtığını söyledi.

Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Akdeniz fok kolonisindeki dişilerin daha önce ağustos ortalarında doğum yaptıklarına dikkati çekerek, ''fokların doğumları ekim ayı sonlarına doğru sarkmaya başladı. Geçen yıl ağustosta doğmalarını beklediğimiz yavruların ekim sonunda dünyaya geldikleri belirlendi'' dedi.

Doç. Dr. Gücü, dünyada 34 tür arasında yer alan ve sayıları 500'ü bulan Akdeniz fokunun (Monachus Manachus) Türkiye kıyılarındaki popülasyonunun devam etmesi için başlatılan bilimsel araştırma ve koruma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim