İngiliz vatandaşı Sidney Thomas Hill, 2. Dünya Savaşı'nda batan savaş gemisinde yaşamını yitiren, babasının askerlik arkadaşları anısına Bodrum Körfezi'ndeki Karaada açıklarında denize çiçek bıraktı.

Leros Muharebesi'nde, içinde İngiliz askerlerinin bulunduğu "HMS Dulverton" isimli İngiliz savaş gemisi, Alman savaş uçakları tarafından vurulması sonucu 13 Kasım 1943'te battı. Onlarca İngiliz askerinin hayatını kaybettiği olaydan sağ kurtulanlardan biri de Sidney Richard Hill oldu.

Savaştan sonra evlenen ve bir oğlu dünyaya gelen Hill, 1980'de kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.Oğlu Sidney Thomas Hill (69), yıllar sonra babasının asker arkadaşları anısına, olayın yaşandığı bölgeye gitti.

Tekne kiralayarak bölgeye ulaşan Hill, burada duygusal anlar yaşadı.Hill, AA muhabirine açıklamada, önceki yıllarda bölgeye iki kez çiçek bırakma girişiminde bulunduğunu ancak gerçekleştiremediğini anlattı. Sidney Thomas Hill, bu kez bunu başardığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"2. Dünya Savaşı sırasında iki İngiliz savaş gemisi, İskenderiye'den Yunanistan'ın Leros Adası'ndaki İngiliz askerleri almak için gelmiş. 13 Kasım gecesinde Karaada açıklarında babamın da içinde olduğu savaş gemilerinden biri bombalanmış ve gemi batmış. O gece 100 asker hayatını kaybetmiş. Gemi Bodrum Limanı'na yakın bir yerde batmış. İkinci İngiliz savaş gemisi, o gece hayatta kalan 100 askeri denizden toplamış ve gün ağarmadan Bodrum Limanı'na getirmiş."

Hill, Bodrum'daki balıkçıların askerleri Yunanistan'ın Meis Adası'na bıraktığını anlatarak, balıkçıların Almanlar tarafından fark edilmeden güçlükle Meis'e ulaştırdıkları askerlerin başka bir İngiliz gemisi tarafından daha sonra alındığını ifade etti.

Babasının o gün nasıl hayatta kaldığından da bahseden Hill, "Gemi hasar gördüğünde atlamış, yaklaşık beş veya altı saat yüzmüş. Diğer İngiliz gemisi hayatta kalanları kurtardığında, babam kendisinin gemiye alınan son asker olduğunu düşünüyordu" dedi.Hill, babasının olayın gerçekleştiği dönemde 25 yaşında olduğunu belirterek, "Savaş bittiğinde babam evine dönmüş, annemle evlenmiş ve ben de 1946 yılında doğmuşum. Babam 1980 yılında 62 yaşındayken kalp krizinden vefat etti. Burada da babamın asker arkadaşlarının anısını yaşatmak için denize çiçek bırakıyorum" diye konuştu.Sağ kurtulanlardan hayatta olan tek kişinin Don Bush adlı bir asker olduğunu belirten Hill, "Kendisi şu anda 93 yaşında. Ara sıra onunla görüşüyorum. Burada aslında onu da temsil ediyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim