Bir dönem İstanbul'un en kıymetli bölgesi olan Haliç'in 'iade-i itibar' projesini, Hilton Grubu ile anlaşarak, bölgeye otel yatırımı yapan Amplio'nun başkanı Alaeddin Babaoğlu ve Hilton Garden Inn Golden Horn Genel Müdürü Cemal Hoşgül ile konuştuk. Babaoğlu 'Burası İstanbul'un altın çağının yaşandığı bölge. Ancak sonra hak ettiği değeri bulamamış. Son 60 senedir bu bölgeyi hakkını vererek kulanmamışız. İyi ki de öyle olmuş. Burası şehrin ortasında bir vaha olarak kalmış' diyor. Şu anda Haliç'e ait olduğu değerin geri iade edilme çabasını gördüğünü anlatan Babaoğlu, 'Bu konuda belediye başkanı çok öncü. Buraların ıslah edilmesi, kentsel dönüşümün desteklenmesi bunu gösteriyor' diye konuşuyor. Cemal Hoşgül ise Haliç Bölgesi'nin son yıllarda hızlı bir değişim sürecine girdiğine dikkat çekerek, 'Haliç Kongre Merkezi'nin gelmesi, Santral İstanbul, Bilgi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi'nin açılması, MiniaTürk ve Koç Müzesi gibi kültür merkezleri bölgenin çehresini değiştirdi. Nitelikli yatırımlar devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra Haliç İstanbul'da hala bakir olan, hala yeşilliğin olduğu ender yerlerden biri' diye ekliyor.

Otelden havaalanına 125 TL'ye deniz taksi


HİLTON Garden Inn Golden Horn olarak Deniz Taksi ile anlaşma imzaladıklarını da ifade eden Babaoğlu, 'Golden Horn taksi durağı geçtiğimiz günlerde açıldı. Vatandaşlar Haliç'ten Adalar'a, Bebek'e deniz taksi ile gidebiliyor. Otel müşterileri, buradan havalimanına 125 TL'ye gidiyor. 10 kişi için de 1 kişi de aynı fiyat' diyor.

Maliyeti 38 milyon TL


İSKİ'nin hayata geçirdiği Karadeniz Suyu projesine göre; Kağıthane Deresi'nden 10 kilometre yolculukla Boğaziçi'ne ulaşacak Boğaz suyu Sütlüce Mevki'inde Haliç ile buluşacak. İstanbul Boğazı'nın temiz, bol oksijenli suyu Sarıyer Çayırbaşı Mevki'nden alınarak, yer altına inşa edilen dev tünelle Ayazağa'ya ulaştırılacak. Ayazağa'da yer yüzüne çıkacak Boğaz suyu, 23 metre terfi ettirilerek Kağıthane Deresi'ne verilecek. Bu şekilde İstanbul Boğazı'nın suyu Kağıthane Deresi'nde akacak. 2008'de başlayan proje, son aşamasına gelmiş durumda. Maliyetinin ise 38 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

MART 2012'DE TAMAMLANIYOR


ŞU anda üzerinde çalışılan Karadeniz Suyu projesinden de bahseden Hoşgül, 'Bilgi Üniversitesi'nin yanında çalışmalar yapılıyor. Karadeniz'in suyu direkt buraya bağlanacak. Planlanan tarih Mart 2012. Şu anda hangi basınçta hangi şiddette suyu vereceklerinin testleri yapılıyor.  Mart ayı gibi Karadeniz suyu burada direkt Boğaz suyu ile birleşecek. Haliç'te sağlıksız su kalmayacak. Bu da bölgenin daha da yeşillenmesi, ekolojik dengeye kavuşması demek' diye anlatıyor.

BELEDİYE İLE TEMAS HALİNDEYİZ


KARADENİZ Suyu'nun Haliç'e gelmesiyle bahar aylarından itibaren, Boğaz'da düzenlenen tekne turlarının benzerini Haliç'te de düzenlemeyi planladıklarını anlatan Hoşgül, 'Belediye ile dirsek temasındayız. Turyol'la ve bazı tur organizatörleri ile de temas halindeyiz. Artık Haliç'te de Boğaz'daki gibi turistik, yemekli tekne gezileri olacak'diyor.

Editör: TE Bilişim