Gümüldür'de Mavi Bayraklı Deniz S.o.s. Veriyor

Özellikle yaz sezonunda tatilcilerin gözdesi olan mandalina bahçeleriyle süslü turizm beldesi Gümüldür, bugünlerde acil yardım bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait sahil kenarında bulunan arıtma tesisinin kapasitesi yetmediği iddiasıyla çevre atıklarının, arıtmadan deşarj edilerek bölgede bulunan dereden denize akıtıldığı ifade ediliyor. Yetkililere gerekli yazışmalar yaptıklarını açıklayan çevre sakinleri hiçbir sonuç alamadıklarını ve sağlıklarının tehlikede olduğunu dile
getirdiler.
İzmir'in Menderes ilçesine bağlı mavi bayraklı, geniş ve temiz kumsalı ile bilinen Gümüldür'de deniz şu günlerde çevreye yaydığı kötü kokulardan ötürü şikayete konu oluyor. Gerekçenin kaynağındaki hedef ise bölgede bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Atık Su Arıtma Tesisi. Arıtma tesisinin kapasitesinin çok üstünde bir şekilde deşarj işlemi geçekleştirdiğini iddia eden çevre sakinleri, atıkların çevredeki derede pis kokulara neden olduğunu ve denizi kirlettiğini söylediler. Şikayetlerini
yetkililere bildirdiklerini açıklayan çevre sakinleri toplum sağlık merkezinden görevlilerin geldiklerini ve dereden alınan su örneğinin yapılan tetkikler sonucu kendilerine temiz su olduğunu söylediklerini açıkladılar.
Arıtma tesisine en yakın noktada bulunan Linda Otel Müdürü Kerim Karabelen, söz konusu deredeki koku itibari ile otelde özellikle yabancı turistlerin rahatsız olduğunu ve zaman zaman turistlerin oteli terk ettiklerini açıkladı. Konu ile alakalı olarak çeşitli kurumlarla yazışmalar gerçekleştirdiğini açıklayan Otel Müdürü Karabelen şikayetini şu şekilde anlattı: "5 yıldır bu derenin denize akmasından şikayetçiyiz. Özellikle geceleri saat 22.30 ve 23.00 arası yoğunlaşan koku neredeyse tüm Gümüldür'ü
kaplıyor. Otelimizde camlarımızı ve kapılarımızı açamaz hale geldik. Çevreye yayılan koku her yere siniyor. Çoğu turist müşterilerimiz kokudan rahatsız oldukları gerekçesi ile otelden ayrılıyor. Bu sorunun ekonomik anlamdaki sıkıntısı bir yana sağlığımızın da tehlikede olduğunu düşünyoruz" diye konuştu.

"Yetkililer deredeki kokuyu losyon sanıyorlar"

Arıtma tesisinin kapasitesinin yetmediği için deşarj işleminin dereden denize aktarılarak yapıldığını savunan bazı vatandaşlar ise; "Bütün Gümüldür'ün kanalizasyonu olduğu gibi bu dereden denize akıtılıyor. Bu da denizin kirlenmesine neden oluyor. Yetkililerden buraya gelip dereden su örneği alanlar oldu ve bu dere suyunun temiz olduğu açıklandı. Özellikle akşamları balkonlarımıza çıkıp oturamıyoruz. Deredeki pislikler yüzünden oluşan kokudan ve haşerelerden sağlığımız tehlikede" diye konuştular.
Dereye yakın mesafede bulunan Site Gümüşsu sakinleri ise; "Yetkililer bu kokuyu losyon sanıyorlar galiba. Halbuki cennet gibi yerde yaşıyoruz. Ancak bu pislik ve etrafa yaydığı kokular mavi bayraklı sahilimizi berbat ediyor" diye konuştular.
Denizin maviliği ile arıtma tesisinde akıtılan su arasındaki renk farkına dikkat çekilmesini isteyen vatandaşlar, özellikle mandalina ağaçlarının bulunduğu noktada derenin yüzeyini yosun kapladığını söylediler ve yetkililerin bu sorunlarına çözüm bulmalarını istediler.

Editör: TE Bilişim