Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'ndeki Antandros Antik Kenti'nden, M. Ö. 700 yıllarında hareket eden ve Roma İmparatorluğu'nun kurulmasına neden olan "Fırtına Gemisi" (The Tempest) Kazdağları'nda yeniden yapılarak mitolojik yolculuğu tekrarlanacak.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'ndeki Antandros Antik Kenti'nden, M. Ö. 700 yıllarında hareket eden ve Roma İmparatorluğu'nun kurulmasına neden olan "Fırtına Gemisi" (The Tempest) Kazdağları'nda yeniden yapılarak mitolojik yolculuğu tekrarlanacak. 

Altınoluk Beldesi'ndeki Antandros Antik Kenti'nde kazı çalışmaları 11 yıldır sürüyor. 27 kişilik ekiple üç farklı alanda sürdürülen çalışmaların bu Eylül ayının ortalarında sona ermesi beklenirken Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın mitolojik serüvenini tekrarlamak için hazırladıkları projenin Avrupa Birliği tarafından kabul edildiğini açıkladı. Polat, proje kapsamında, yeniden inşa edilecek Aeneas'ın "The Tempest/Fırtına" adlı gemisinin Altınoluk'tan tan yola çıkarak sadece yelken ve kürekle İtalya'ya gideceğini söyledi. 

ALTINOLUK'TAN YOLA ÇIKACAK 

Antandros Antik Kenti'nde üç koldan yürütülen çalışmalarda, Roma villası, nekropol ve yerleşim alanını tespit etmeye uğraştıklarını aktaran Kazı Başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat, ayrıca, bu yıl Ege ve Akdeniz ortak kültürünün ortaya çıkarılması ve insancıl tarih bilincinin yaratılması için Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın Antandros'tan İtaya'nın Castro kentine yaptığı tarihi yolculuğun yeniden canlandırılması girişiminde bulunduklarını da kaydetti. Doç. Dr. Polat, hazırlanan projenin Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu-2 Programı'nca kabul edildiğini ifade etti. Lecce Üniversitesi Öğretim Üyesi Ord. Prof. Francesco D'Andria ile ortaklaşa hazırladıkları "Altınoluk'tan Castro'ya Zamanda Yolculuk" adlı projenin yaşama geçirilmesi için ilk adımların atıldığını vurgulayan Doç. Dr. Polat, "Proje kapsamında 2 bin 400 yıl önceki arkeolojik verilere dayanılarak, yeni bir yelkenli ve kürekli gemi yapacağız. Bu tekne Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aneas'ın, Kazdağları'nda hazırlayıp denize açıldığı "Tempest/Fırtına" adlı geminin bir benzeri olacak. ve biz de bu gemiyle Aneas'ın kullandığı rotayı takip ederek İtalya'nın Castro kentine ulaşıp evrensel bir canlandırma yapacağız" dedi. YELKEN VE KÜREKLE İtalya'YA Kazı Başkanı Polat, "Proje, evrensel tarihin günümüze kadar gelmiş olan ilişkilerinde Ege'nin etkisini tekrar anlatmayı ve belgelemeyi hedefliyor. Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu olan Aneas'ın yaptığı tarihsel yolculuğu bir canlandırma ile belgelemek istiyoruz. Dönemin özelliklerine uygun olarak yapılacak "Tempest" yelkenlisinin Altınoluk'tan yola çıkarak, yanlızca yelken ve kürekle M. Ö. 700'lü yıllarda kullanılan rotayı takip edecek. Tempest, Ege adaları ve Yunanisten kıyıları üzerinden İtalya'nın Castro kentine sürecek tarihi yolculuğu tekrarlayacak. Projenin bilimsel danışmanlığını Lecce Üniversitesi öğretim üyesi Ord. Prof. Francesco D'Andria ile birlikte yürüteceğiz. Ayrıca 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği bu projeyi destekleyecek" diye konuştu. Tempest gemisinin, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'den oluşan proje ortaklarının onayıyla Altınoluk'ta kurulacak bir platformda inşaa edilmesi planlanıyor. Aralarında kardeşlik anlaşması protokolü imzalanan Altınoluk ve İtalya'nın Castro belediyelerininde destek vereceği öğrenildi. 

MİTOLOJİDE AENEAS Truvalı kahraman Aenas, mitolojik kaynaklara göre, Roma'nın milli kahramanı ve imparator Augustus'un atası sayılıyor. Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalılara önderlik etti. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kazdağları'nın güneyindeki Antandros (Altınoluk) kentine gelip buradan gemi ile denize açılmışlar. Rüzgar onları Kartaca'ya sürükledi. Kartaca Kraliçesi Dido'nun bir süre misafiri olduktan sonra tekrar yola koyuldular ve Orta İtalya'da karaya çıktılar. Burada yerli Sabinlerle de karışarak Roma kentini kurarlar. Truva' daki palladium adıyla bilinen heykeli beraberinde kaçırıp kurulacak olan Roma kentinin bulunduğu yere diktiği belirtilir. Truva'da Hektor'dan sonra en büyük kahraman sayılırdı. Dardanya prensiydi. Oğulları Romulus ve Remus, Roma İmparatorluğunu kurmuştur.

Editör: TE Bilişim