Film İçin Osmanlı Gemisi İnşa Edilecek 

Türk Deniz Kuvvetleri'nden 50 SAT komandosu "SEFARAD" adlı sinema filminde levend olacak. 
 
Cap İstanbul ile European Pro Tour yelken yarışlarının organizatörü Cumali Varer, Sefaradların hikayesini film yapıyor. Yahudi cemaatı ile B.M.Medeniyetler İttifakı'nın desteklediği proje 70 milyon dolarlık dev bir bütçeye sahip.

KOMANDOLAR OSMANLI LEVENDİ OLDU

Projenin yapımcısı Cumali Varer, İspanya'da zulüm gördükleri için 2. Beyazıd'ın himayesiyle Osmanlı'ya getirilen Sefaradların hikayesini filme çekmeye, Cannes'da tanıştığı Sefarad kökenli bir Yahudi iş adamı vesilesiyle karar verdi. Filmin finansmanını büyük ölçüde Yahudi lobisi üstlenirken, Türk Deniz Kuvvetleri de savaş sahnelerinde rol alacak levendleri canlandırmak üzere askeri öğrencilerin yanı sıra 50 SAT komandosunun filmde rol almasını kabul etti. Bütçe sorunun çözülmesi üzerine senaryo yazımına başlandı. Senaryonun yazımında ise bir başka Sefarad kökenli iş adamı Jak Kamhi devreye girdi. Kamhi, Karaköy'deki 500. Yıl Vakfı'na ait Yahudi Müzesi'ndeki bütün belgeleri Cumali Varer'e verdi.

50 MİLYON SEYİRCİ BEKLİYORUZ

Oyuncu kadrosu için bütçenin 30 milyon doları ayrılırken, Varer kadrodaki ünlü isimleri açıklamak istemediğini belirtti. Çekimlerde kullanılacak 37 metrelik Osmanlı gemisi sunbekinin yapımı için de sipariş verildi.

Gemi, çekimlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın isteği üzerine inşa edilecek özel iskelede sergilenecek.
Filmin havuz çekimleriMalta'da, stüdyo çekimleri Fransa'da, dışmekan çekimleri İstanbul'da ve İspanya'nın Kadiz şehrinde, saray çekimleri ise Topkapı'da gerçekleştirilecek. Yapımcı Cumali Varer projeyle ilgili "Dünyayı ilgilendiren bir film. Fransız ortağımdünya çapında 50milyon izleyiciye ulaşabileceğimizi ön görüyor" şeklinde konuştu.

Sefarad nedir?

Sefarad İSPANYA ve Portekiz'de yaşayan Yahudilerin adıdır. Ortak dilleri Ladino'dur. 1400'lerin sonunda dinlerini değiştirmeye ve yaşadıkları toprakları terk etmeye zorlanmışlardır. Sefaradların çoğu Osmanlı İmparatorluğu topraklarına, Hollanda, Fransa, İngiltere ve daha sonra Güney Amerika'ya sığınmışlardır. 150 bin Sefarad'ın 90 bini, Osmanlı padişahı II. Bayezıd tarafından Sunbeki gemileriyle Osmanlı topraklarına getirilmişlerdir.
 

Editör: TE Bilişim