Hiçbir elektronik seyir aygıtı olmadan 7.95 metrelik tek direkli Kayıtsız III adlı yelkenlisiyle İzmir'den dünya turuna çıkan Özkan Gülkaynak, ünlü Galapagos Adaları’na ulaştı. Gülkaynak, internet sitesine "Küçücük teknem beni buralara getirdi. İnanamıyorum..." diye yazdı.

DÜNYA denizlerindeki en küçük Türk yelkenlisi 7.95'lik Kayıtsız III, Özkan Gülkaynak'la birlikte artık Pasifik Okyanusu'nda ve ünlü Galapagos adalarında. Gülkaynak, bakın nasıl anlatıyor duygularını: "Hálá inanamıyorum Galapagos’lara geldiğime. Ağacından metaline kadar, iğneyle kuyu kazar gibi imal ettiğimiz küçücük KAYITSIZ III beni gerçekten buralara mı getirdi? Galiba bu bir hayal. Kendimi çimdiklemektem popom morardı.....Yok yok!!!! Gerçekmiş , morluklar hálá duruyor... On gun kadar buradayım."

Panama Kanalı'nı aşıp Pasifik Okyanusu'na geçtikten sonra ilk durağı Cantadora Adası olmuştu. 18 Mart günü öğle saatlerinde ayrıldığı Cantadora'dan 900 mil mesafedeki Santa Fe Adası'nın Academia Koyu'na ulaşması ise tam 8.5 gün sürdü ve 25 Mart gece yarası buraya ulaştı.

Kuzey yarım küreden, güney yarım küreye geçiş ise 24 mart sabaha karşı karanlıkta gerçekleşti. Gülkaynak, seyahatinin bu bölümüne ilişkin duygularını ise şöyle anlattı:

PETER GABRIEL KONSERİYLE...http://preview.hurriyet.com.tr/preview/image.aspx?picid=3127411

"Hava her zaman açık ve güneşliydi. Sürekli yıldız ve güneş rasatlarıyla rahat rahat mevki koydum. Antarktikadan gelen Humbold soğuk su akıntısı içine girince, hava 10 derece civarında serinledi. Denizden gelen hafif serin rüzgar, lacivert deniz ile bana çoğu zaman Ege'yi hatırlattı. Ekvator civarında bunalmadan keyifli bir seyir yapmamı sağladı. Yol boyunca,gün batımları bir harika, yıldızlar büyüleyiciydi. Zaman zaman o güzel gecelerde okyanusu konser salonuna çevirdim. Aşağıdan tavana süpürge ile vuracak komşu da yok. Peter Gabriel en güzel sesiyle söyledi. Aldi Meola gitarını benim için konuşturdu. Balinalar bile müziği dinlemek için yanımdan yakamozlar saçarak dev bir denizaltı gibi geçti. Sakin havalarda, ağır solugan oluşmadı. Gece motorla giderken, okyanus suyu ile duşumu aldım. Battaniyenin altına girip film seyrettim, bol bol kitap okudum. Sanki okyanusta değil, kış gecelerini geçirdiğim evimdeyim."

İNTERNET SİTESİNDE ANLATIYOR

Özkan Gülkaynak, gezisi sırasında başından geçenleri ve çektiği fotoğrafları, kayitsiz.com adlı internet sitesinde, deniz ve denizci dostlarıyla paylaşıyor.


Atlantik'i böyle geçmişti

Özkan Gülkaynak, Kayıtsız III adlı teknesiyle 1 Temmuz 2006 günü İzmir'in Pasaport İskelesi'den uğurlandı dünya turuna. Kayıtsız III, Akdeniz üzerinden Cebelitarık ve Kanarya adalarından geçip Atlantik Okyanusu'na ulaştı. Gülkaynak, 21 Kasım'da İspanya'nın Karayip Adaları'ndan başladığı Atlantik geçişini 14 Aralık gece yarısı Barbados'ta tamamladı. Gülkaynak, daha sonra geçtiği Panama'da, 2 Mart gecesi yerel saatle 23.00 sıralarında Panama Kanalı'a girerek 9 saatlik bir yolculuktan sonra Pasifik Okyanusu'na ulaştı. Gülkaynak'ın Atlantik geçişini Hürriyet, 2 Ocak günü "Fırtınalar dursun yana, yol ver Türk'en bayrağına" başlığıyla haber yapmıştı.

Charles Darwin'in esin kaynağı doğa harikası

Galapagos Adaları (İspanyolca Islas Galapagos, resmi Archipie lago de Colon), Büyük Okyanus'un batısında Ekvador'a bağlı takımadalar. Uzak ve izole bir konumda olan adalar, Güney Amerika kıtasının yaklaşık 1000 km batısında yer alır. Galapagos takımadaları toplam 50.000 km2 yüzölçüme sahiptir. 14 büyük, 8 küçük, 40 minik adadan oluşur, 25.000 kişi yaşar. Charles Darwin, evrim kuramı çalışmasına esin kaynağı olan gözlemlerini bu adalardan bazılarında yaptı.

Kaynak: Hürriyet

Editör: TE Bilişim