Büyük beyaz köpekbalıkları 70'ine dek yaşıyor

Büyük beyaz köpekbalıklarının tahmin edilenden daha uzun ömürlü oldukları anlaşıldı.

Uzmanlar, yeni bir yöntem sayesinde bu canlıların doku örneklerine bakarak erkek bir köpekbalığının 70'lerine dek yaşadığını belirledi. İlgili Haberler Reklamlarda oynatılan köpekbalığı 'stresten' öldü Çevre dostu sahte 'köpekbalığı yüzgeci' yemeği Büyük Okyanus'ta köpekbalığı sığınağı İlgili Konular Bilim ve Teknoloji Araştırmacılar, bu bulguların büyük beyaz köpekbalıklarının korunmasına yönelik politikalarda önemli etkisi olacağını söylüyor. Koruma programlarının belirlenmesinde canlı türlerinin yaşam süresi, ne kadar hızlı büyüdükleri ve çiftleşme yaşına ne zaman ulaştıkları gibi veriler büyük önem taşıyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği IUCN'in tehdit altındaki canlılar listesinde büyük beyaz köpekbalıkları, "zarar görebilir" başlığı altında yer alıyor.

Omurgadaki halkalar

ABD'de MIT ile Woods Hole Okyanusbilim Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü projeden Li Ling Hamady, genelde bu hayvanların ya sevgi ya da nefret gibi güçlü duygular uyandırmasına karşın, bilimsel açıdan büyük beyaz köpekbalıklarının nasıl beslenip yaşadığı konusundaki temel bilgileri daha yeni yeni öğrendiğimize dikkat çekiyor. Bilim insanları şimdiye dek bu muazzam yırtıcının kaç yaşında olduğunu omurga dokusundaki büyüme halkalarını sayarak belirlemeyi denedi. Ancak köpekbalıklarının iskeleti sadece kıkırdaktan oluştuğundan, bu halkaların mikroskop altında dahi ayrımının yapılması kolay değil. Hamady ve ekibi, yaş tespitini yaparken büyüme halkalarındaki belli bir radyoaktif değere bakıyor. İnceledikleri izotop, 1950 ve 1960'lı yıllarda atmosferde yapılan nükleer denemeler sonucu oluşan radyoaktif serpintiye dayanıyor.

Erkekler daha uzun ömürlü

Bu serpintinin okyanusta yaşayan deniz canlılarının dokusuna işlediğini söyleyen uzmanlar, bu verilere bakarak büyüme halkalarını daha iyi ölçebildiklerini ve dolayısıyla köpekbalıklarının yaşını tespit edebildiklerini söylüyor. Hint ve Pasifik Okyanusu'ndaki büyük beyaz köpekbalıkları üzerinde yapılan önceki araştırmalar, bu canlıların 20'li yaşlarını görebildiklerine işaret ediyordu. Yeni yöntemle Atlantik Okyanusu'ndaki erkek köpekbalıklarının 73, dişilerin ise 40 yaşına dek yaşadıkları belirlendi. Uzmanlar, yaş farkında köpekbalıklarının yaşadığı okyanusun belirleyici olmadığı konusunda birleşiyor.

Editör: TE Bilişim