Bu da su altında giden araba  
 
İsviçreli otomobil firması Rinspeed'in patronu Frank Rinderknecht 1977 de yayınlanan Bond filmlerinden "The Spy Who Loved Me" de kullanılan su altında gidebilen otomobilden çok etkilendi. Çünkü firma yıllardır uçan araç yapmak için uğrasıyordu su altında giden bir otomobil fikri de oldukça ilginçti.

Rinderknecht, su altında gidebilen otomobili üretebilmek için çok yoğun bir çaba harcadı. Aşılması gereken en çok çaba ise suyun kaldırma kuvveti ile aracın ağırlığı arasındaki dengeyi sağlamak için sarfedildi. Bütün problemler aşıldığında ise ortaya Lotus Esprit'in modifiye edilmiş hali olan 'Squba' adı verilen otomobil ortaya çıktı.

Squba, güvenlik nedeni ile cabrio olarak imal edilmiş, suyun yaklaşık 10 metre altında hareket edebiliyor. Aracın içindeki oksijen temini ise dalgıçların oksijen ihtiyaçlarını karşıladığı gibi sağlanıyor. Scuba, çok kuvvetli elektrikli motorlara ve su altında gitmesini sağlayan iki tane pervaneye sahip. Dünyanın çevreye en fazla duyarlı otomobillerinden biri olan Squba, su geçirmez 6 adet lityum iyon akü ve elektrik motoruyla birlikte 0 karbon salımına sahip.

Hareket anında aracın akülerinden en yüksek verimi sağlayabilmek ve mevcut olan 2 pervane ve 2 su jetine en yüksek enerjiyi sağlayabilmek için aküler dizi halinde çalışıyor. Kabindeki suyu boşaltmak için ise yine aküler kullanılıyor.

Sadece 860 kilogram olan otomobilin ağırlığı elektrik donanımı ile 920 kilograma çıkıyor. Karada, 7.1 saniyede 80 kilometre hıza ulaşabilen otomobilin en yüksek hız saatte 120 kilometre, otomobilin sualtındaki en yüksek hızı ise sadece 1.8 deniz mili(3.3 kilometre). Squba'nın daha hızlı bir otomobil olabilmesi için ise daha güçlü akülere sahip olmasının gerektiği belirtiliyor.

Bu harika otomobile sahip olmak isteyenler ise 800 yüz bin poundu gözden çıkarmak zorunda.

 

 

Editör: TE Bilişim