İngiltere Başbakanı Tony Blair, gelecek ay yapılacak sanayileşmiş ülkeler grubu G-8 zirvesinde, Washington yönetimini iklim değişikliğine ilişkin bir anlaşmaya ikna etmek konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Bush yönetimi şimdiye dek bu konuda bağlayıcı önlemler almaya direnerek gönüllülük esasında düzenlemeler yapılması taleplerinde başı çekmişti.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Tony Blair ise Amerikalılar arasında iklim değşimi konusundaki bilinçlenmenin yaygınlaştığını, bu doğrultuda Beyaz Saray yönetiminin de en azından "eylem için en azından bir başlangıç" yapabileceğini söyledi.

ABD dünyanın en büyük sera gazı üreticisi durumunda olduğundan, iklim değişimi alanında alınacak önlemlerdeki tavrı büyük önem taşıyor.

Blair, yakın geçmişte İngiltere ile California eyaleti arasında sera gazlarını azaltmaya ve çevre dostu teknolojileri desteklemeye yönelik bir anlaşma yapıldığını anımsattı.

California Eylül ayında, sera gazı oranlarını düşürmek için hedefler belirleyen ilk eyalet olmuştu.

Başka eyaletlerin de benzer önlemler aldığını belirten Blair, iklim değişimi ile mücadelenin 2008 yılındaki başkanlık seçimleri için adayların programlarında önemli yer almasını beklediğini söyledi.

G-8 gündeminde

G-8 ülkeleri bir süredir Çin, Hindistan, Meksika, Brezilya, Güney Afrika ile bu konuda temaslar yapıyordu.

Blair, bu görüşmelerin önemini "ilk kez Amerikalılar, G-8 artı beş sürecine katılıyorlar" diyerek ifade etti. Ayrıca Çin ve Hindistan'ın içinde yer almadığı bir iklim değişikliği anlaşmasının anlamlı olmayacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı'nın iyimser beklentilerine rağmen Birleşmiş Milletler'in geçen hafta bu konuda yaptığı bir toplantı, ABD'nin tavrı sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ABD, sera gazlarının azaltılması hedeflerini belirlemek için bu sene sonunda yapacağı görüşmelere katılmaya fazla niyetli olmadığını ifade etti.

BBC'nin ulaştığı belgeler, ABD'nin gelecek ayki G-8 zirvesi için hazırlanan bir taslak anlaşmanın konuyla ilgili bazı bölümlerini de metinden çıkarmaya çalıştığını gösteriyor.

Tony Blair
Blair Amerikalıların bu konuda artık daha bilinçli olduğunu söylüyor
 

 

Washington yönetimi bu yüzyılda küresel sıcaklıklardaki artışı 2 derece düzeyinin altında tutma and sera gazlarını 2050'ye dek yarı yarıya azaltma hedeflerine itiraz ediyor.

Ev sahibi Almanya bu nedenle zirvede büyük bir atılım beklemediğini ifade ediyor.

Almanya, iklim değişimi konusunun G-8 zirvesindekli önceliklerinden olduğunu açıklamıştı. Bu görevi gelecek yıl devralacak olan Japonya da aynı siyaseti sürdürecek.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dün dünyanın atmosfere karışan zehirli gaz miktarını 2050 yılına kadar yarı yarıya azaltması gerekeceğini söyledi.

Önde gelen sanayileşmiş ülkelerden olan Japonya böylece ilk kez uzun vadeli bir iklim hedefi telaffuz etmiş oldu.

Ancak Abe, 2012 yılı sonrasındaki önlemlere yönelik anlaşmanın bağlayıcı olmamasından yana. Japon liderin bu tavrı, daha geniş katılım sağlama arzusuyla açıklanıyor.

Kaynak: BBC

Editör: TE Bilişim