Beyaz Balina Aydın’ın sırrı

1991 yılının Eylül’ünde Sinop’un Gerze İlçesi sahillerine beyaz bir balina gelmişti. İnsanlardan ürkmeyen, onların verdikleri balıkları havada taklalar atarak yakalayan bu sevimli balinaya Gerze Limanı’nda yaşayan, herkesin sevdiği ’Aydın’ adlı zeká engelli şişman birinin adı verilmişti. Aydın, gazetelerin birinci sayfasından eksik olmuyordu.

Zaman zaman Karadeniz’in diğer sahil kentlerini de ziyaret eden Balina Aydın, merkez olarak Gerze’yi seçmişti. Aydın’ın ünü o kadar çok yayılmıştı ki, yurdun her yerinden onu görmek için turlar düzenlenmeye başlanmıştı.

Aydın’ın ününün yurtdışına da yayılması, sorunları da beraberinde getirmeye başladı. Aydın, dağılan SSCB’den ayrılan Ukrayna’nın Sivastopol kentinden kaçmış ve yaralı olarak 500 kilometreden fazla yüzerek Türkiye sahillerine gelmişti. Üstelik, normal bir balina olmadığı, çavuş rütbesiyle ’Thiska’ adıyla orduda görev yaptığı sonradan ortaya çıktı. Uzmanlık alanı ise ’mayın ve patlatıcı imha etme, stratejik gemileri korumak’ imiş.

Ukrayna, balinanın geri verilmesini istiyordu. İngiltere Prensi Charles, balinanın hür yaşaması için kampanyaya katıldı. Paul McCartney, Gerze’de konser verme hazırlığına başladı. Ama mahkeme Aydın’ın Ukrayna’ya iadesine karar verdi.

2. KEZ GERZE’DE

Aydın,
artık Gerze’de kalamıyordu. O, liman liman dolaşırken, Ukraynalıların ’İrbis’ adlı gemisi onu yakalamak için peşindeydi. Greenpeace üyeleri de Ukrayna gemisini takip ediyordu. Sonunda 6 Nisan 1992 günü, Ukraynalılar Aydın’ı Giresun’un Espiye ilçesinde kıstırdılar ve boynundan kementle yakalamayı başardılar. Greenpeace üyeleri ise kurtarmaya çalıştılar. Bir buçuk saatlik mücadele sonunda Aydın, Ukrayna gemisine alınarak götürüldü.

Aydın, yakalanmasından 8 gün sonra Ukraynalıların elinden kaçarak yeniden Gerze’ye geldi. Bir gün burada kalan Aydın, ortadan kayboldu. Hürriyet olarak her yerde Aydın’ı arıyorduk. Bir ara Marmara Denizi’nde görüldüğü iddia edildi ama ortada kesin kanıt yoktu.

Aylar sonra Aydın, bir kez daha Gerze’de ortaya çıktı. 18 Temmuz’da Gerze’de festival vardı.

Festival töreni sırasında limana giren Aydın, hünerlerini sergileyerek halka bayram havası yaşattı. Rıhtım boyunca yavaş yavaş ilerleyerek tüm Gerzelilerin kendisine dokunmasına izin verdi. Bu, belki de Aydın’ın Gerze’ye vedasıydı.
Bundan sonra tüm çabalarımıza rağmen bir daha Aydın’dan haber alamadık.

VE BİR KİTAP

Hürriyet’
in Adana, İstanbul ve Antalya büro şefliklerini yapan gazeteci arkadaşımız Cevat Eren, bu hafta belgesel nitelikte bir ’roman’la karşımıza çıktı: ’Korku İmparatorluğu’ (Gürer Yayınları).

Kitap aslında, son 20 yılda Irak’ın kuzeyinde yaşananları gözler önüne seriyor.

Ve bir sürpriz...

Kaybolan sevimli balina Aydın, romanın kahramanlarından biri olarak da karşımızda... Büyük bir sevinç kaplıyor içimizi... Gazeteci arkadaşımız, Aydın’ın izini sürmüş.

Yaşadığını öğrenmenin sevincini yaşamamak elde değil.

’Korku İmparatorluğu’ güzel bir roman... Çok sayıda kahramanı var... Dram, komedi, macera, küresel sahtekárlık, ihanet, vahşet, romantizm, kahramanlık, fedakárlık, teknoloji iç içe geçmiş. Çok kolay okunuyor. Romanın kahramanlarından biri de Genelkurmay Başkanı. Görüşleri, Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile birebir örtüşüyor. Kitabın yazıldığı tarihi merak ediyoruz. Sayın Büyükanıt’ın görüşlerini halka açıklamasından 6 ay önce yazılmış!

Bu kitabı herkese tavsiye ederiz... Okuduğunuzda, Türk milletinin her türlü tehdide göğüs gerecek güçte olduğuna inancınız artıyor.

Kaynak: Yalçın Bayer/Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim