Yine düştü yollara...

"Atlas Okyanusu'nu kürekle geçen ilk Türk" olan Erden Eruç, dün yeni bir yolculuğa başladı. Eruç, şimdi de Pasifik Okyanusu'nu geçmeyi planlıyor.

"Altı Zirve" projesinin yaratıcısı ve de "Atlas Okyanusu'nu kürekle geçen ilk Türk" unvanının sahibi Erden Eruç, şimdi de Pasifik Okyanusu'nu geçmeye hazırlanıyor. San Francisco'dan dün demir alıp Avustralya'ya doğru kürek çekmeye başlayan Eruç'un yolculuğu tahminen 7 ay sürecek ve Türkiye için bir ilk olacak.

29 Ocak - 2 Mayıs 2006 tarihleri arasındaki Atlas Okyanusu'nu geçen Erden Eruç, yeni yolculuğunu Aktaş Group'un sponsorluğunda gerçekleştirecek. Geçen mayıs ayında Seattle'dan San Francisco'ya bisikletle giden ve dün buradan denize açılan Eruç, bu yolculuğuyla Avustralya'nın doğu kıyısına ulaşmayı hedefliyor. ABD'deki Around-n-Over Vakfı'nın kurucusu Eruç'un amacı, çocuklara, kas gücüyle gerçekleştirilen araştırma ve yolculuklardan esinlenerek hazırlanmış eğitim faaliyetleriyle ilham vermek, bilgilendirmek ve de onları doğaya sahip çıkmaları için teşvik etmek.

Neler yapacak neler!

Tahminen 6 bin 700 deniz mili yani 12 bin 400 kilometre mesafe kat edeceği Pasifik geçişinde, ekvatorun güneyindeki Polinezya adalarından birine uğramayı da hedefleyen Eruç, 2008 başlarında Avustralya'nın doğu kıyısında karaya çıkmayı hedefliyor. Bir okyanus kürekçisinin temposunun günde 30 deniz mili, ayda da yaklaşık bin deniz mili civarında olduğunu anlatan Eruç, geçişinin 7-8 ay sürebileceğini belirtiyor.
İçinde 8 aylık yiyecek ile su kaynatmak üzere yakıt bulunan teknede ayrıca, deniz suyundan tuzu arıtarak tatlı su üretecek elektrikli bir su cihazı, bütün elektrikli aksamı çalıştıracak aküleri şarj eden güneş panelleri de yer alıyor. Okyanus geçişleri için özel olarak inşa edilmiş bu tekne su tutmuyor ve büyük bir dalgada devrilirse kendiliğinden doğruluyor.

Toplam 6 yıl sürecek olan proje kapsamında Eruç, 6 kıta arasındaki okyanuslarda kürek çekerek ilerleyecek, karaya ulaştığında bisiklete binecek ve Güney Kutbu hariç, her kıtanın en yüksek zirvesine tırmanacak. Hiçbir motorlu araç kullanmadan yola devam etmeyi amaçlayan Eruç, karaya çıktığı noktadan itibaren zirvelerin her birine doğru kas gücüyle ilerleyecek.

 Kaynak: Şakir Aydın/MİLLİYET

Editör: TE Bilişim