Deniz yaşamı sayımında keşfedildi

Okyanusların dibindeki bilinmeyen deniz canlılarını bulmak ve sınıflandırmak için sürdürülen Deniz Yaşamı Sayımı’nın 2006 yılı sonuçları önceki hafta açıklandı. Tüm dünyadan 2 binden fazla araştırmacı altı yıldır deniz ve okyanusların en derin noktalarında yeni canlılar keşfetmek ve bunları sınıflamak için uğraşıyor. 80 ülkeden araştırmacının katıldığı Deniz Yaşamı Sayımı’nın (Census of Marine Life - COML) 2006 yılı ara dönem raporunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Bu yıl okyanusların 17 ayrı bölgesindeki çalışmalarda daha önceki yıllarda ulaşılmayan derinliklere indi araştırmacılar. Bu sayede COML veri tabanındaki sınıflanmış canlı sayısı bir yılda 40 binden 75 bine çıktı. Tutulan tüm kayıtların sayısı ise son raporun açıklandığı 2004’ten bu yana 4 milyondan 10 milyona yükseldi.

Derin denizlerdeki araştırmalarda bilim adamlarını çok şaşırtan sonuçlar elde edildi, 3 bin metre derinlikte ve 407 derece sıcakta yaşayan karidesten, Madagaskar açığında bulunan dört kiloluk dev ıstakoza kadar birbirinden ilginç canlılar keşfedildi.

50 MİLYON YILLIK KARİDES

Bir mercan denizinde keşfedilen bu karidesin türünün 50 milyon yıl önce tükendiği zannediliyordu. Uzmanlar denizdeki bu yaratığa jurassic shrimp (jurasik karides) adını taktı.

PAHALI ARAŞTIRMA

Denizaltında yürütülen COML araştırması için kullanılan bir bilimsel araştırma gemisinin seyirdeki bir günü 10 bin ila 100 bin dolara mal oluyor. Bunun bir nedeni de en son teknolojilerden yararlanılması. Örneğin bilim adamları bazı deniz canlılarını verici takarak uydu aracılığıyla takip etti. Bunun yanı sıra okyanusun üç-dört kilometre dibine kadar inebilen insansız denizaltıyı kullanıyorlar.

5 BİN METRE DERİNDE TAMAMEN YENİ 12 CANLI TÜRÜ BULUNDU

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Bermuda Adası yakınındaki Sargasso Denizi fazla canlının bulunmadığı bir bölge alarak bilinirdi. Ancak, bu yılki ekspedisyonlar sırasında üstelik deniz seviyesinin 5 bin metre altında tüm araştırmacıları şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı: Kabukluların da aralarında bulunduğu tamamen yeni 12 canlı türü keşfedildi.

407 DERECE SICAKTAKİ KARİDES

Uzaktan kumandayla yönlendirilen insansız denizaltı Quest sayesinde bilinen en yüksek deniz dibi ısısıyla karşılaşıldı. Deniz seviyesinin üç bin metre altındaki bir volkanik yarıkta sıcaklık tam 407 derece olarak ölçüldü. Buna karşılık bu sıcaklık seviyesinde yaşayan bir karides türü bulundu.

DÖRT KİLOLUK ISTAKOZ

Madagaskar Adası açıklarındaki araştırmalar dev bir kaya ıstakozunun keşfiyle sonuçlandı. Boyu yarım metreyi geçen bu ıstakozun ağırlığı 4 kiloyu buluyordu. Bilimsel ismiyle Palinurus Barbarae 2006’da keşfedilen en büyük deniz canlılarından biriydi.

HAWAII AÇIKLARINDA YAŞIYOR

Bu patlak gözlü anemon yengeci geçen haziranda Hawaii Adaları’nın kuzeybatısında mercan resifinde bulundu. Uzmanlar mercan resifi gibi sığ kıyılardaki benzer canlıları keşfetmek için yeni moleküler tekniklerden faydalanıyor. COML’ın uydu fotoğraflarından elde ettiği bulgulara göre dünyadaki mercan resiflerinin ancak yüzde 2’si doğal ve yapay tehditlerden korunabiliyor.
 

Kaynak: Hürriyet Gazetesi www.hurriyet.com.tr

Editör: TE Bilişim