2016 yılının Dünya Süperyat ödülleri, 14 Mayıs gecesi düzenlenen gala töreni ile sahiplerini buldu. Toplam 24 ödülün dağıtıldığı gecede 19 yat ödül aldı. Ödül alan süperyatlardan bir tanesi kutuplara seyir yapabilen keşif süperyatıydı. geceyi önemli kılan bir başka özellik ise, törenin İtalya’nın Floransa kentindeki tarihi Palazzo Vecchio binasında düzenlenmesiydi.
Geçen yıl içerisinde denize indirilen ve sahiplerine teslim edilen dünyanın en seçkin, en güzel yelkenli ve motoryatlarının belirlendiği, ayrıca “Dünyanın En İyisi” ödülünü aldıkları geniş katılımlı gecede bir de, “Geçmişe Armağan (Legacy Award) Ödülü” takdim edildi.
 
2015 yılında yat sahiplerine teslim edilen, en mükemmel yat anlamına gelen “Yılın Süperyatı Ödülü” için, pek çok jüri üyesinin yer aldığı jüri heyeti görev yaptı. Hollandalı Feadship tersanesinde üretilen, jüri üyelerinin tasarımındaki kaliteye ve en üst düzeydeki işçiliğine hayran kaldıkları Savannah süperyatı, “Motor Yacht of the Year 2016” seçildi. Türünün ilk örneği olan motor güç sistemleri de, jürinin bu kararı almasında etkili oldu.

Yelkenli konusunda jüri üyelerinin işleri gerçekten çok zordu. “Sailing Yacht of the Year” ödülü için finalistler arasında, kendi sınıflarının sıra dışı iki yelkenlisi yarışıyordu. En sonunda, teknik açıdan taşıdığı yenileştirmeler sonrasında, Vitters tersanesinde üretilen Unfurled yelkenli süperyatı ödüle layık görüldü. Frers tarafından özel olarak tasarlanan katlanabilir pervane uçları ile, Vitters tasarımı hidrolik dümen sistemi jüri heyetinin övgüsünü aldı.

Gezgin sınıfında “Voyager’s Award” için üç süperyat yarıştı. Gezi hakkındaki dökümanter filmi ile geceye katılarak tüm davetlileri kıskandıran, Fort Lauderdale’den Alaska’ya macera dolu 11.000 mil seyir yapan ve Kuzeybatı geçidini geçen Timmerman’ın süperyatı Latitude, ödülü kazandı.
“Geçmişe Armağan (Legacy Award) Ödülü” lüks yatçılık dünyasına yaptığı katkılardan dolayı, süperyat sahibi Jim Clark’a verildi.  Ödül, deniz tanrısı 20 yıl boyunca biryazılım dahisi olarak birlikte çalıştığı ve 3 olağanüstü süperyatı birlikte ortaya çıkarttıkları, Royal Huisman tersanesi sahibi Alice Huisman tarafından sunuldu. Alice Huisman ödülü sunarken yaptığı konuşmada; “Jim’in cesareti, yenileştirmeye olan aşkı, gayreti ve motivasyonunun anlamı kendi türünün bir başyapıtı olması demektir. Süperyat üretiminde, sanayi içi ve hatta teknolojik açıdan da onun bir eşi benzeri yoktur.” dedi.

World Superyacht Awards” ödül töreni, 11 yıllık tarihinde ilk kez İtalya’nın Floransa kentinde düzenlendi. Palazzo Vecchio’da düzenlenen gala ve after party dışında, cumagecesi Uffizi Gallery’de düzenlenen finalistler kokteyli ve pazar sabahı Marchesi Antinori Chianti Classico şaraphanesindeki brunch’ı, programı daha da zenginleştirdi.
Dünya Süperyat Ödülleri galasına katılan davetliler, bunun yanı sıra pek etkinliğe davet edildiler. Kendi programlarına göre kültürel gezilere katılma imkanı elde ettiler. Ayrıca, yatçılık dünyasının özel isimleri, Floransa çevresindeki dünyanın önemli yedi tersanesini de gezebilme fırsatı elde ettiler.
70’ten fazla yatın mücadele ettiği Dünya Süperyat Ödülleri, son yıllardaki en çekişmeli yarışmalardan birisi oldu.

Ödül kazanan diğer yatlar arasında, Wider tersanesinde üretilen ilk süperyat olan Genesi de vardı. Genesi iki kategoride ödül kazandı. Bir ödülü 500 GT’den hafif, deplasman sınıfı motoryat olarak kazanırken; diğer ödülü de 42 - 47 metre arasındaki süperyat olarak elde etti. Jüri üyelerinin belirlediği bu ödülü almasında, süperyatın sahip olduğu teknoloji, beach club olabilen kapağı ve yenileştirmeci sevk sistemi etkili oldu.
Ödül Kazananların Tam Listesi
  1) Motor Yacht of the Year 2016 - Savannah
  2) Sailing Yacht of the Year 2016 - Unfurled
  3) Legacy Award - Jim Clark
  4) Quality and Value Award - Nashwan
  5) Displacement Motor Yachts 2,999GT and above - Symphony
  6) Displacement Motor Yachts 1,300GT to 2,999GT - Savannah
  7) Displacement Motor Yachts 500GT to 1,299GT - 11.11
  8) Displacement Motor Yachts below 500GT of 47m and above - Sibelle
  9) Displacement Motor Yachts below 500GT of 42m to 46.9m - Genesi
10) Displacement Motor Yachts below 500GT of 42M to 46.9M Judges’ Commendation for Design - Moka
11) Displacement Motor Yachts below 500GT of 42M to 46.9m Judges’ Commendation for Technology & Innovation - Genesi
12) Displacement Motor Yachts below 500GT of 30m to 41.99m - Solis
13) Displacement Motor Yachts below 500GT of 30m to 41.99m Judges’ Commendation for Design - Rüya
14) Semi-Displacement & Three Deck Motor Yacht of 41m and above - Serenity
15) Semi-Displacement & Three Deck Motor Yacht 30m - 40.9m - Divine
16) Semi-Displacement & Planning Two Deck Motor Yacht - Antheya III
17) Sailing Yacht 40m and Above - Unfurled
18) Sailing Yacht 40m And Above Judges’ Commendation for Design - Topaz
19) Sailing Yacht 30m to 39.99m - Atalante
20) Sailing Yacht 30m to 39.99m Judges’ Special Award for Design & Performance -Nikata
21) Rebuilt Yachts - Malahne
22) Rebuilt Yachts Judges’ Commendation for Achievement - Kanaloa
23) Refitted Yachts - Mirage
24) Voyager’s Award - Latitude
Editör: TE Bilişim