Yeni tip karakol botu sözleşmesi imzalandı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 16 adet yeni tip karakol botunun, Dearsan A.Ş. tarafından üretileceğini belirtirken, “botlar; tekne, makine, elektrik dizaynı, imalat, inşaat ve montaj açısından, milli klaslama kuruluşumuz olan Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak” dedi.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı için 16 adet yeni tip karakol botunun üretilmesi ihalesine ilişkin sözleşme, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Dearsan Yönetim Kurulu Başkanı Metin Eşrefoğlu ile yönetim kurulu üyesi Baki Gökbayrak tarafından Savunma Sanayi Müsteşarlığında düzenlenen törenle imzalandı.

Bakan Gönül, imza töreninde yaptığı konuşmada, Deniz kuvvetleri Kamutanlığının boğazlar, üs-liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve denizaltı savunma harbine yönelik hareket ihtiyacının yurt içinden karşılanması için, 2005 yılında yeni tip karakol botu projesi başlatıldığını hatırlattı.

Yurt içi ihaleye teklif veren 5 yerli tersaneden biri olan Dearsan A.Ş'nin, tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda birinci seçildiğini ve bu çerçevede Nisan ayı itibariyle Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Dearsan A.Ş. arasında sözleşme görüşmelerinin başladığını kaydeden Gönül, IDEF-2007 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında imzalanan niyet mektubu çerçevesinde, görüşmelerin hızla ve verimli bir şekilde ilerlediğini ve bugün itibariyle konunun imza aşamasına geldiğini kaydetti.

Karasuları ve çevre denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecek şekilde, Dearsan A.Ş. tarafından tamamen milli olarak tasarlanan Yeni Tip Karakol botlarının yüksek güvenilirlik ve az bakım ile idame edilebilir niteliklere sahip olacağını kaydeden Gönül, şunları söyledi:

BOTLAR SERTİFİKALANDIRILACAK

“Botlar; tekne, makine, elektrik dizaynı, imalat, inşaat ve montaj açısından milli klaslama kuruluşumuz olan Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak. Üstün özelliklere haiz ve tasarımı yüzde 100 yerli 16 adet yeni tip karakol botunun, bugün imzalayacağımız sözleşme ile 85 aylık proje takvimi içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'mız envanterine dahil edilmesi, sadece aynı zamanda yurt içi askeri gemi inşaa sanayimizin gelişmesi açısından da önem arz etmekte. Görev fonksiyonları itibariyle dünya pazar payı yüksek olan bu botların başarıyla inşa edilmesi, Dearsan A.Ş'ye askeri gemi inşaa sanayinde önemli bir yer kazandıracak.

Yeni Tip Karakol Botu Projesinde, Özellikle bir çok Asya ve Balkan ülkeleri, benzer özelliklere haiz bot ihtiyaçlarının ülkemizden karşılanması için başvurular yapmakta ve bu başvurulara istinaden daha şimdiden belli seviyede görüşmeler devam etmekte.”

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARI BAYAR

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise 16 Adet Yeni Tip Karakol Botu Projesinin ihale aşamaları hakkında bilgi verdi.

Bayar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun görev süresi içinde bu ihaleyi sonuçlandıracakları konusunda söz verdiklerini anımsatırken, Karahanoğlu'nun görev süresi dolmasından bir gün önce bu sözlerini yerine getirdiklerine vurgu yaptı.

Söz konusu projenin, Türkiye'de özel sektör tersanelerine verilen en büyük askeri gemi sözleşmesi olduğunu belirten Bayar, projenin tasarımının tamamen yerli olduğunu bildirdi. Projedeki yerli katkı oranın yüzde 69 ile çok yüksek bir rakama ulaştığını ifade eden Bayar, projeye ayırdıkları paranın yüzde 82.5'unun Türkiye'de kalacağını söyledi.
Söz konusu botun ciddi bir ihracat potansiyeli olacağını düşündüklerini belirten Bayar, daha sözleşme yapılmadan IDEF fuarında Milli Savunma Bakanı'nın, Kazakistan Savunma Bakanı ile bu botun üzerinde görüşme yaptığını, sözleşme imzalandıktan sonra projeye ilginin daha da artacağını bildirdi.

DEARSAN A.Ş. YÖNETİM KURULU ÜYESİ GÖKBAYRAK

Dearsan A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Baki Gökbayrak da konuşmasında, projeyle bir çok ilki hayata geçireceklerini ifade etti.

Botların yapımında belli başlı 3 unsurun etkili olacağını kaydeden Gökbayrak, söz konusu botların yapılmasında kaliteli ve pahalı iş gücü kullanılacağını, tüm hizmetlerin toplam kalite çatısı altında toplanacağını ve botların üretimindeki yerli katkı payının yüzde 60'ların üzerine tırmanacağını söyledi.

TÖRENDE ŞANSIZLIK

Konuşmaların tamamlanmasının ardından imza törenine geçildi. İmza töreni sırasında yaşan bir şansızlık, Dearsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Eşrefoğlu'na zor anlar yaşattı. İmza törenin gerçekleştirildiği platformdaki iki basamaktan birinine takılan Eşrefoğlu'nun pantolonu, bacağının alt tarafından yırtıldı. Yırtık pantolon ile imzadan sonra foto muhabirlerine poz vermek zorunda kalan Eşrefoğlu'nun hafif yan dönerek pantolonu maskelemesi dikkat çekerken, daha sonra yırtılan pantolonun salonda bulunan bir bayan görevli tarafından iğnelerle tutturulduğu görüldü.
Törende Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile yarın görevini devrederek emekliye ayrılacak

Deniz Kuvvetleri Komutanı Yener Karahanoğlu'na birer plaket verildi. Daha sonra bir kokteyl düzenlendi.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim