Türkiye'nin İlk Yerli Savaş Gemisi

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın düzenlediği 'Askeri Gemi Projeleri'ne Sanayinin Entegrasyonu Endüstri Günü' toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tamamen milli imkanlarla inşaası devam eden korvet tipi savaş gemisi 'Heybeliada' isimli gemiyi Eylül ayında denize indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kadıköy Marroitt Otel'de saat 10.00'da başlayan ve çok sayıda sanayicinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Gönül, milli menfaatlerin devamının sağlanabilmesi için askeri gemilerin yerli dizayn ile yurt içinde üretilmesi ve bu alanda faaliyet gösteren ilk on ülke arasında yer alınabilmesi için çeşitli projeler başlatıldığını belirtti. Bakan Gönül, son yıllarda hükümetin bu alanda ortaya koyduğu politikaların hedefe ulaşmak için umut verdiğini ifade ederek, 'Bu kapsamda mevcut gemi inşaatı ile yan sanayimizin savunma ihtiyaçlarına cevap vermesi için büyük projeler başlatılmıştır. 'Milgem Projesiyle' ilk defa korvet tipi savaş gemisinin dizayn ve entegrasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilmiştir. Milgem Projesi kapsamında inşaası İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda devam eden 'Heybeliada Savaş Gemisi', 27 Eylül 2008'de denize indirilecektir. Bununla birlikte Remaka Tersanesi'nde 4 adet sahil güvenlik arama kurtarma gemisinin Dersan Tersanesi'yle 16 adet yeni tip karakol botunun, Yonca Onuk Tersanesi'yle sahil güvenlik botlarına ilave olarak 2 adet süratli müdahale devriye botunun tedariki ve İstanbul Deniz Tersanesi'yle 4 adet acil müdahale botuyla ilgili projeleri imzalanmıştır. Özel sektörün askeri gemi projelerine katılımı amaçlanmıştır. Önümüzdeki dönemde ilan edilecek birçok proje de özel sektör tersanelerinde üretilecektir. Böylece konusunda uzmanlaşmış ve yurt dışı pazarlarda rekabet edebilecek özel sektör tersanelerine kavuşmuş olacağız' diye konuştu.

Toplantıda konuşma yapan Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Tedarik Başkanı Tuğamiral Sami Örgüç ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu askeri gemi projeleri ile ilgili bilgi verdi. İşadamı ve sanayicilerin büyük ilgi gösterdiği toplantının saat 18;00 a kadar devam edeceği belirtildi.(CHA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim