ImageKOCAELİ - TCG Gökova Fırkateyni, Preveze Deniz Zaferi'nin 471. yıl dönümünün kutlandığı gün, deniz haydutluğuyla mücadele etmek için Gölcük Deniz Üssünden Arap Denizine törenle uğurlandı.

Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Poyraz Limanı'nda düzenlenen törende, 27 Eylül 1538'de Amiral Barbaros Hayrettin komutasındaki Osmanlı donanmasının Cenevizli Amiral Andrea Doria komutasındaki büyük Haçlı donanmasını yenilgiye uğrattığını, böylece denizcilik tarihimizde ölümsüz bir zafer kazanıldığını, bugünün aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlandığını anımsattı.
Gurur verici bir diğer olayın da Görev Kuvveti 151 Komutanı taktik komutasındaki TCG Gökova Fırkateyni'nin Aden Körfezi'ne uğurlanması olduğunu ifade eden Şişlioğlu, ''Bu sular mazimizin ilk komutanları Piri Reis, Selman Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ile Türkiye Cumhuriyeti Bahriyesinin Türk sancağını şan ve şerefle dalgalandırdığı bize yabancı olmayan denizlerdir'' dedi.
TCG Gökova Fırkateyni'nin geçen yıl 16 Ekim-12 Aralıkta NATO Daimi Deniz Grubu dahilinde deniz haydutlarına karşı mücadele ve Somali'ye yardım malzemesi taşıyan dünya gıda programı gemilerine refakat, keşif, karakol faaliyetlerini başarıyla yürüttüğünü ifade eden Şişlioğlu, şunları söyledi:
''Ne mutlu sizlere ki Türk sancağını temsil etme şansını ikinci kez elde ettiniz. Bu tarihi görev süresince ImageTCG Gökova personelinin atalarımıza layık birer Türk denizcisi, Barbaros'un torunları olduğunu göstereceğinden eminiz. Başarılarınız daima gurur duyduğumuz köklü geçmişimizi modern Türk deniz kuvvetleri olarak günümüze de taşıdığınızın göstergesi olacaktır. Bugüne kadar aldığınız eğitimler ve size tevdi ettiğimiz görevlerdeki başarılarınız yüksek seviyeli bilgi ve disipline sahip olduğunuzu bize gösterdi. Yüreklerinizdeki vatan sevgisiyle bu görevi başarıyla ifa edeceğinize güvenim tamdır. Görev yapacağınız bölge ana vatandan hayli uzak ama şunu bilin ki arkanızda Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun ayrılmaz parçası olan deniz kuvvetleri var. Bu şerefli görevden dolayı sizlerle ne kadar gurur duyduklarını ailelerinizin gözlerinden okuyorum. Yüreğiniz rahat, moraliniz yüksek olsun.''

FIRKATEYNDE 267 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
TCG Gökova Fırkateyni Komutanı Deniz Yarbay Ender Kahya da Aden Körfezi, Somalı açıkları ve Arap Denizi'nde deniz haydutluğuyla mücadele etmek amacıyla Görev Kuvveti 151 Komutanı taktik komutasında görev yapacaklarını, Türk bayrağını gururla dalgalandıracaklarını söyledi.
ImageGörevi 5 Ekim 2009-10 Şubat 2010 tarihlerinde 267 personelle uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde başarıyla tamamlayıp döneceklerini bildiren Yarbay Kahya, Tümamiral Şişlioğlu'na ''seyre hazır'' raporu verdi. Şişlioğlu da Kahya'yı selamlayarak ''Yolun açık olsun'' dedi.
Daha sonra, TCG Gökova Fırkateyni personeli, bando eşliğinde gemiye bindi. Bu sırada tören alanındaki askeri personelinin yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Gemi, bando eşliğinde hareket etti.
Buradaki törenin ardından, Donanma Komutanlığı ile İstanbul Yelken Kulübünce organize edilen 49. Geleneksel Donanma Kupası Yat Yarışları'nın startı Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in eşi Bahar Bilgel tarafından fişek patlatılarak verildi. Donanma Komutanı Oramiral Bilgel, Deniz Harp Okulu Komutanlığına ait Abosa adlı tekneyle yarışa katıldı. IRC-1, IRC-2, IRC-3, IRC-4 IRC-5 ve destek sınıflı olmak üzere 6 kategoride yapılacak yarışlar, İstanbul Kalamış'ta sona erecek.

ImageDENİZ KUVVETLERİ'NDE PREVEZE ZAFERİ KUTLANDI
Preveze Deniz Zaferi'nin 471. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in katılımıyla tören düzenlendi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığında düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın gönderdiği kutlama mesajları okundu.
Daha sonra Deniz Kıdemli Albay Nafiz Turgut ''Preveze Deniz Zaferi'', İstihbarat Yüzbaşı Eyüp Uyanık da ''Türk Deniz Kuvvetleri'' konulu takdim yaptı.
Takdimlerin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu ve Çağlar Oda Orkestrası, Serdar Öztürk tarafından Preveze Deniz Zaferi'ni kazanan Barbaros Hayrettin Paşa için bestelenen ''Barbaros Senfonisi'' ile çeşitli bahriye türkü ve marşlarından esinlenerek kompoze edilen, deniz ve bahriye sevgisini anlatan eserler seslendirdi.
Törenin sonunda Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit, Preveze Deniz Zaferi'nin 471. yıldönümünü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nü kutladı.

Editör: TE Bilişim