TCG Gediz firkateyni, güvertesini kameralara açtı 
 
Somali açıklarında deniz haydutluğuyla mücadele eden TCG Gediz firkateyni güvertesini kameralara açtı. NATO TV'nin dağıttığı görüntülerde Türk askerinin bir ticaret gemisini ziyaretine ait detaylar yer alıyor.  
 
Türk denizciler, Aden Körfezi'ndeki sandalları incelemekle işe başlıyor. Kendilerine balıkçı süsü veren deniz haydutlarının bulunma ihtimaline karşı sandallar dikkatle inceleniyor. 'Mustafa' adlı askerin, telsizden "Bazılarında çift motor var. Suzuki bunlar." dediği duyuluyor.

Körfezdeki balıkçıların bölgedeki NATO gemilerine alıştığı anlaşılıyor. Türk gemisine el sallayan balıkçı, deniz haydudu olmadığını kanıtlamak için tuttuğu balığı havaya kaldırıyor. Bu durum karşısında Türk askerleri aralarında espri yapıyor.

Türk askeri, yakınlardaki Habib adlı ticaret gemisiyle telsiz bağlantısı kuruyor. Görüş alanına giren gemi inceleniyor. Bu sırada AB-212 tipi helikopter de firkateynden havalanıyor.

TÜRK ASKERLERİ HABİB'E ÇIKIYOR

Türk denizcileri, Aden Körfezi'nde yaygın olarak kullanılan ve 'dav' adı verilen tekneye çıkmak için hazırlık yapıyor. Denizcilerin bindiği Zodica bot halatlarla suya indiriliyor.

Bot, Habib adlı tekneye doğru harekete geçiyor. 'Hakan' adlı asker, her ihtimale karşı eli tetikte bekliyor. Türk askerleri, yaklaştıkları Habib'den merdiven atılmasını istiyor. Askerler daha sonra gemiye çıkıyor. Diğer askerler emniyeti alırken, tim komutanı "Dikkatli olun, güzel davranın adamlara. Bir şey doğrultmayın adamlara." uyarısını yapıyor.

Teknedekilerle tokalaşan tim komutanı onlarla İngilizce konuşuyor. Arapça bilenlerle konuşulurken ise bir Türk askeri tercümanlık yapıyor. Bölgede deniz haydutluğuyla mücadele ettiklerini anlatan tim komutanı, şüphelendikleri bir şeyin olup olmadığını soruyor. Denizci, bölgede korsanlara rastlamadıklarını söylüyor. Denizcilere, NATO'nun niye bölgede bulunduğunu anlatan broşürler veriliyor. Fakat bu gemi daha önce de ziyaret edilmiş ve broşürler verilmiş.

TİM KOMUTANI: "TÜRKİYE MÜSLÜMAN BİR ÜLKE"

Tim komutanı, NATO'nun çokuluslu bir güç olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu güç içerisinde Müslüman bir ülke olduğunu söylüyor. Denizciler de gerektiğinde bağlantı kurabilmek için telefon numarası ve telsiz frekanslarını istiyor.

Denizcilere sağlık malzemeleriyle dolu çantayı veren komutan, söylediklerinin Arapçaya tercüme edilmesini istiyor. Fakat Arapçanın farklı bir lehçesini konuşan denizcilerden biri, 'Bunun konuştuğu Arapça değil." diyerek, Türk askerinin 'Türkçe-Arapça' konuştuğunu söylüyor.

Komutan, Hindistanlı tayfadan deniz haydutluğuyla ilgili herhangi şüpheli durumda telsizle kendilerini bilgilendirmelerini istiyor.

DENİZCİ: "HEPİNİZ İYİ İNSALARSINIZ"

Denizciler arasında biraz İngilizce bileni, "Buraya diğer donanmalardan askerler de geliyor. Herkesi dışarı çıkarıyor, sadece kaptanla konuşuyorlar. Ama siz hepiniz çok iyi insanlarsınız." diyor. Güvenliği sağlayan Türk askerini gösteren denizci, "Komando da çok iyi insan." diyor. Gülümseyen Türk askeri de, "Biz dostuz. Herhangi bir sorun yok." diye karşılık veriyor. Denizci ise, "Hepiniz Müslüman mısınız? Bu çok iyi." diyor.

Denizcilerle yakın bir diyalog kuran askerler, "Bir şeye ihtiyacınız olursa bize bildirin" diyerek Habip'ten ayrılıyor. Zodiac botla TCG Gediz'e dönen askerler, gemideki durumla ilgili aralarında değerlendirme yapıyor.
 

Editör: TE Bilişim