Rusya Karadeniz Filosu'nu Sivastopol’den çekmeye hazırlanıyor

Karadeniz Filosu Sivastopol’den çekilebilir. Rusya’nın, Ukrayna Kırım'da bulunan Sivastopol’da üstlenmiş durumdaki Karadeniz Filosu'nu taşımaya hazırlandığını iddia ediliyor.

Ukrayna’dan 2016 yılına kadar filo için Sivastopol’de üs kiralayan Rusya, anlaşmanın bitmesine 1 sene kala, Karadeniz filosuna bağlı askeri gemileri yavaş yavaş bölgeden çekme hazırlıklarına girişeceklerini, bir sonraki üssün ise Kranodar Bölgesi’nde bulunan Novorossiysk'de olacağı belirtiliyor. Rus Hükümetinin Novorossiysk’de bulunan üssün yapımı için 2,2 milyar ruble harcadığını yazan Reuters, üs bölgesine Rusya’nın yeni denizaltı gemileri de dahil olmak üzere 80 gemi yerleştirmeyi planladığını belirtti.

Rusya filosunu SSCB’nin dağılmasından itibaren Ukrayna üssünde tutuyor. Diplomatlar ve uzmanlar Moskova’nın, Kiev ile Sivastopol üssünün kiralanma süresinin uzatılması konusunda anlaşmayı ümit ettiğini belirtiyorlar. Ukrayna’nın ise 2017 yılından sonra anlaşmayı uzatmak istemediği, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşenko’nun Rusya’yı zamanında Sivastopol’ü terk etmeye çağırdığı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, Sivastopol'ü terk etmek niyetinde olmadıklarını söyledi. Ancak Novorossiysk'te yeni üs kurmaya başladıklarını yalanlamadı.

Editör: TE Bilişim