Rusya, Balistik Füze Denizaltıları Filosunu Yeniliyor

Rus Donanması geçtiğimiz günlerde, gelecek nesil nükleer denizaltıları için bir dizi kıtalararası füze üreteceğini açıkladı. Rusya’nın envanterinde bulunan Topol-M kıtalararası balistik füzesinin deniz versiyonu olan Bulava-M, 8 bin km’ye çıkabilen menzile sahip olmasının yanı sıra 10 nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor. 2005’te yapılan ilk testin ardından 2006’daki denemeleri başarısız olan Bulava-M’in bu yıl iki testi daha yapıldı. İşte bu son deneme sonucunda da füzenin yeni silahlarla donatılmasına karar verildi. Yeni silahlarla donatılacak olan bu sistemin tüm testlerinin 2008 yılı sonu itibari ile bitmesi planlanıyor.

Bununla beraber, bu yıl içerisinde Yuri Dolgoruki adı verilen nükleer balistik füze denizaltısını denize indiren Rusya, şimdi de Bulova-M ile donatılacak aynı sınıftan sekiz denizaltının inşasını planlıyor. 2018’e kadar inşasının bitmesi planlanan denizaltılardan Alexander Nevski ve Vladimir Monomakh adı verilecek olan ikisinin ise 2009–2011 yılları arasında donanmaya teslim edilmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde de RS-24 füze denemesini gerçekleştiren Rusya’nın tüm bu girişimleri, ABD’nin füze kalkanına karşı boş durmadığını gösteriyor.

Kaynak: MSI Svunma Haber

Editör: TE Bilişim