NÜKLEER UÇAK GEMİSİNİN GELECEK OLMASI JAPONYA'YI KARIŞTIRDI

YOKOSUKA - Amerikan ordusunun nükleer uçak gemisi "USS George Washington"un gelecek olması, ilk atom bombasının kurbanı olan Japonya'yı karıştırdı. 

"USS George Washington", perşembe günü Tokyo yakınlarındaki Yokosuka limanına demirleyerek, bir Japon limanına yanaşan ilk nükleer uçak gemisi olacak. 

Amerikan ordusu, yıllardır Japonya'da demirli dizel motorlu "Kitty Hawk" uçak gemisinin yerini alacak gemiyi gönderme kararını, Doğu Asya'da hüküm süren gerilime bağlıyor. 

Gemide iki nükleer reaktör bulunuyor. Denizde 18 yıl boyunca yetecek enerjiye sahip gemide 70 uçak görev yapıyor. 

Muhalifler, geminin gelişini "selamlamak" için perşembe günü gösteri yapacak. Amerikan üssü Yokosuka yakınlarında geçen pazar da gösteri yapılmıştı. 

Tokyo ve civarında 35 milyon kişi yaşıyor. 

Japon halkının radyasyon korkusu, hükümetin bir Amerikan nükleer denizaltısının iki yıl içinde denize radyoaktif su bıraktığını ağustosta açıklamasıyla nüksetmişti. Amerikan donanması, bu atık suyun halk sağlığı açısından zararlı olmadığına dair teminat vermişti.

Japon anayasası, askeri amaçla nükleer teknoloji geliştirmeyi yasaklıyor ama ülkede birçok sivil nükleer santral var. Yakın geçmişte meydana gelen santral arızaları da halkın nükleere güvenini zedelemiş bulunuyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim