NATO istihbarat servisleri, Rusya Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemi gruplarının Akdeniz ve Atlantik Denizi yolundaki geçiş ve hareket kontrollerini arttırdı.

Geçen hafta bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, yola çıkmış olan Rus savaş gemilerinde tamir edilen Suriye askeri donanımların bulunduğu haberi çıkmıştı. Ancak, Rus silah şirketi Rosoboronexport bu bilgileri tamamen yalanlarken bu donanımın, sigortası iptal edilen Alaed adlı gemide bulunduğunu bildirildi.

NATO “Orion” keşif uçakları, Rus askeri gemilerinin bulunduğu yerlerde uçuş sıklığını son zamanlarda birkaç defa arttırdı. Rus gemiciler, ayrıca NATO’nun radyoelektronik keşiflerde de artış olduğuna dikkat çekiyorlar.

NATO’nun eylem sıklığının, Rus gemi gruplarının hareketine göre özellikle güney enlemlerinde daha da artması bekleniyor.

Geçen hafta Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamada, Kuzey Denizi, Baltık Denizi ve Karadeniz Filolarına ait gemilerin Atlantik Denizi, Akdeniz ve Karadeniz’de askeri eğitim görevlerini yerine getirecekleri bildirilmişti. Üç filonun gemi karmasının bu geçişleri ve hareketlerindeki ana amacın ise, tek komuta altında hareket etmenin pratik uygulamaları olarak açıklanıyor.
Editör: TE Bilişim