NATO Afrika Sahillerinde Korsanlıkla Savaşacak

Artmakta olan korsan saldırıları ve uyuşturucu madde trafiği karşısında, NATO savaş gemilerinden oluşan bir filo,  Afrika kıtası etrafında 12,500 deniz millik tarihi bir seyir yapacaktır.

Afrika sularında deniz güvenliği hususundaki bilinçliliği arttırmak için iki aylık bir görevle 4  Ağustos 2007’de Daimi NATO Denizcilik Grubu 1,  Akdeniz’den yola çıkacaktır.

Afrika Boynuzu (Horn of Africa) açığındaki korsanlık olayları, Batı Afrika’daki uyuşturucu madde ticareti, Nijer Delta’sındaki petrol  tesislerine yapılan saldırılar ve insan kaçırma olayları hakkındaki haberler üzerine bu misyon gerçekleştirilmektedir.

 Geçen haftalarda, Dünya Gıda Programı Teşkilatı, bölgedeki korsanlık olayları sonucunda, Somali’ye yardım götürmekte olan gemilerin güvenliği hususunda duyulan ciddi endişeleri belirtmişti. Northwood’da bulunan  Müttefik Deniz Unsuru Komutanı Amiral Sir James Burnell-Nugent “Deniz güvenliği bakımından endişe verici bir tehditler eğilimi görüyoruz.  21inci yüzyılda tahıl ve mısır taşıyan gemilerin kurşunlarla değil, korsanlar tarafından tehdit edildiğini görmek çok sıkıntı verici bir durumdur” demiştir.

 NATO Gemileri, Gine Körfezi’nde ve Afrika kıyılarında izleme, kontrol ve ‘varlık gösterme operasyonları’ yapacaklardır.

 NATO yetkilileri, emniyetli bir deniz çevresi sağlanmasında istihbaratın ana unsur olduğunu söylemektedirler.

 Afrika NATO görev kuvveti komutanlığını yapan Tuğamiral Mike Mahon (ABD),  “Gine Körfezi’ndeki enerji güvenliği ve Batı Afrika sahili açıklarındaki korsanlık olayları tüm NATO ülkelerini etkileyen sorunlardır” demiştir.

 Bu misyona,  Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz ve ABD’den gemiler katılacaktır.

(23.07.2007 tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanmıştır.)

( Çevirisi IMEAK DTO tarafından yapılmıştır.)

Kaynak: DTO web Sitesi www.denizticaretodasi.org

Editör: TE Bilişim