Müze gemilere ziyartçi ilgisi

DONANMA Komutanlığı’na bağlı Türkiye’nin ilk müze gemisi ‘’TCG Gayret’’ ile müze denizaltı ‘’TCG Hızırreis’’i ziyarete açıldıkları yıldan bu yana 250 bin kişi gezdi.

Donanma Komutanlığı Müze Gemiler Müdürü Güverte Kıdemli Yüzbaşı Necdet Çelik, Müze Gemiler Müdürlüğü’nün Türk Deniz Kuvvetleri’nde hizmet dışına ayrıldıktan sonra müze gemi olarak kullanılan harp gemilerinin görev alanlarını ve yaşam şartlarını vatandaşlara tanıtmak amacıyla 20 Ağustos 1997’de kurulduğunu belirtti.

Çelik, ‘’gemilerdeki mevcut orijinal cihazları ziyaretçilere anlatıp Türk deniz tarihi kültürünü aşılamak, donanmayı halka tanıtmak, genç neslin denizciliği sevmesi, denizciliğe teşvik edilmesini sağlamak, kültür sanat etkinliklerine katkıda bulunmanın’’ da amaçları arasında yer aldığını bildirdi.

TCG Gayret muhribinin 20 Ağustos 1997’de TCG Hızırreis denizaltı gemisinin de 29 Ekim 2004’te müze gemiye dönüştürülerek İzmit’te ziyarete açıldığını ifade etti. Çelik, müze gemilerde, Kocaeli’ndeki kültürel amaçlı çeşitli resim, vitray, elişi, fotoğraf, maket, eski eserlere ait sergi, kitap, müzik ve tıp alanında fuar faaliyetleri gerçekleştirildiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim