MUAVENET SALDIRISININ 21. YILI, ABD FÜZESİYLE 5 ŞEHİT VERMİŞTİK

Muavenet Zırhlısına Amerikan gemisi Saratoga'dan saldırının üzerinden tam 21 yıl geçti. NATO'nun Kararlılık Gösterisi-92 tatbikatının yapılmakta olduğu 2 Ekim 1992 gece saatlerinde düzenlenen saldırıda, zırhlının kaptanı da dahil 5 askerimiz şehit olmuş 22'si de yaralanmıştı. Aradan, 18 yıl geçmesine rağmen ne Amerika özür diledi, ne de Türk makamları bu saldırıya bir tepki verebildi...
Muavenet Zırhlısının Amerikan Saratoga gemisi tarafından saldırıya uğramasının üzerinden tam 18 yıl geçti.

İŞTE MUAVENET'İN VURULMA ANI  DENİZ TV

2 Ekim gecesi saat 22.07'de 2 torpido ile yapılan yapılan saldırıda gemi komutanı dahil 5 asker şehit olmuş 22 asker yaralanmıştı. Ancak saldırı sonrası ortaya çıkan gerçekler, Amerika'nın bu saldırıyı bilerek ve planlı şekilde yaptığını ortaya koydu.

İşte o bulgulardan bazıları...

1- SİLAH KULLANILMIYORDU MUAVENET 2 TORPİDOYLA VURULDU

Tatbikatta silah kullanılmıyordu. Ancak, Amerikan Saratoga gemisi, saldırıyı torpido ile gerçekleştirdi.

2- KAZA OLMASI İMKANSIZ

Saldırının hemen ardından olayın kaza ile gerçekleştiği yönünde açıklamalar yapıldı. Ancak, denizci askerlerin ortaya koyduğu bir gerçek vardı. Saldırıda kullanılan torpidonun ateşlenmesi için ardı ardına tam 6 komut verilmesi gerekiyordu. Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafindan 11 Kasim 1992'de hazırlanan raporda, Amerikan gemisinin saldırıdan yarım saat kadar önce Muavenet'i gece görüş dürbünüyle izlemeye başladığı açıkça yazılıyordu.

ABD'nin bu sinsi saldırısında Gemi komutanının da aralarında bulunduğu 5 askerimiz şehit oldu, 22 asker yaralandı. Şehitlerimizin isimleri şöyleydi.

  1. Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör
  2. Deniz Teğmen Alper Tunga Akan
  3. Deniz Astsubay Serkan Aktepe
  4. Deniz Çavuş Mustafa Kılınç Deniz
  5. Topçu Er Recep Akan

Saldırıyı planlı yapan Amerika Türkiye'den özür dilemedi. Özür dilenmesi için uğraşan da olmadı. Türkiye Cumhuriyeti'nin yöneticileri, 5 askerin şehit edildiği 22 askerin yaralandığı bu saldırı hakkında Amerika nezdinde hiçbir girişimde bulunmadı. Aksine, sanki Amerika haklıymış gibi davranıldı.

Türk yetkililerin ilgilenmek istemediği bu saldırının gerçek amacını Amerikan 11. İdare Mahkemesi açıkça ortaya koymuştu. Mahkeme, Muavenet'in vurulması olayını "adli olmayan politik mesele" olarak değerlendirdi ve bu konuda tazminat davasi bile açılamayacağına hükmetti.

Amerikan mahkemesinin "politik mesele" olarak değerlendirdiği saldırının ardından, Amerika'nın Türk Ordusu'na yönelik saldırıları ve Türkiye'deki karışıklığın dozu planlı bir şekilde artırıldı.

MUAVENET NEDEN VURULDU?

Peki Muavenet Zırhlısı neden vuruldu? Aynı dönemde Amerikalı yöneticiler, Irak'ın kuzeyinde bir kukla devlet kurma projesini hayata geçirmeye başlamıştı. Buna doğal olarak tepki gösteren Türk Ordusu ise "hizadan çıktı" diye değerlendiriliyordu. 17 Şubat 1993'te uçağı düşürülerek şehit edilecek olan Orgeneral Eşref Bitlis, Irak'ın kuzeyindeki PKK yapılanmasını tamamen bitirecek bir sınırötesi harekat hazırlığındaydı. Bu harekat ABD'nin bölgedeki çıkarlarıyla taban tabana zıttı. Hizadan çıkan Türk Ordusu'nun hizaya sokulması ve tehdit edilmesi gerekiyordu.

Bu saldırının ardından yaşananlar da önem taşıyor. Muavanet Zırhlısının vurulmasının ardından 1993 yılı, Amerikan güdümlü kontrgerillanın Türkiye'yi sarsan karanlık eylemleriyle geçti.

24 Ocak 1993 Uğur Mumcu katledildi. Aydınlarımıza yönelik kontrgerilla saldırıları arttı. 17 Şubat 1993 Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, uçağının Amerikalılar tarafından düşürülmesi sonucu şehit edildi. 24 Mayıs 1993 Bingöl-Elazığ karayoluna pusu kuran PKK'lılar 33 askeri kurşuna dizerek şehit etti. 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Oteli'nde 35 aydınımız yakılarak katledildi. 5 Temmuz 1993 Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar Köyü'ne baskın yapan PKK'lılar 33 sivil köylüyü katletti ve köyü yaktı. 1993 yılı boyunca... PKK'nın kalabalık gruplar halinde yaptığı terör eylemleri arttı.

Muavenat böyle vuruldu

Muavenat böyle vuruldu

Editör: TE Bilişim