Türkiye'nin ilk 'korvet'i denize iniyor

'TCG Heybeliada' tüm gemi silah ve sensörlerinin entegre olduğu gelişmiş bir merkezi komuta kontrol sistemine sahip..

Türk Deniz Kuvvetleri için 12 adet korvet gemi inşası öngören ''MİLGEM Projesi'' kapsamındaki ilk gemi, Preveze Deniz Zaferi'nin 470. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nün kutlanacağı 27 Eylül Cumartesi günü denize indirilecek.

MİLGEM projesi kapsamında milli olarak dizayn edilen ve inşa edilen ilk Türk korveti Heybeliada Pendikteki İstanbul Tersane Komutanlığında düzenlenecek törenle denize indirilecek. Törende mayın avlama gemisi Akçay da denize indirilecek.

MİLGEM projesinin ikinci gemisi Büyükadanın ilk kaynağının da yapılacağı törende, TCG İnebolu da gemi komutanına teslim edilecek.

TCG Heybeliada korveti, tüm gemi silah ve sensörlerinin entegre olduğu gelişmiş bir merkezi komuta kontrol sistemine sahip olacak. Heybeliada ve inşa edilecek diğer korvetler, tek başlarına veya Deniz Kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla birlikte grup halinde operasyon yapabilecek.

Milli gemiler, keşif ve karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist faaliyetlerin izlenmesi ve engellenmesi, kıyı deniz ulaştırmasının kontrol ve korunması görevlerini gerçekleştirecek.

Yüzde 80 milli katkı payıyla yürütülen projenin hedeflerinden biri de gemi üzerine konacak sistemlerin yurt dışı üreticilerinden Türkiye'ye bilgi transferi sağlamak oldu.

Dizaynı, denenmiş ve başarılı olduğu kanıtlanmış, iyi denizcilik özelliklerine sahip bir tekne formu esas alınarak geliştirilen gemilerin, yüksek beka kabiliyeti ve geç tespit edilme özellikleri görev ihtiyacı açısından en önemli hususlar olarak öne çıkıyor. Gemilerin önemli özelliklerinden bazıları da radar kesit alanı, akustik iz ve sualtı gürültüsü değerlerinin düşük olması.

TCG HEYBELİADA 2011 YILINDA HİZMETE GİRECEK

Deniz Kuvvetlerinin gemi inşa tecrübe ve kapasitesi ile Türkiye'deki özel sektör tersaneleri, üniversite ve milli sanayi imkanlarının birlikte kullanıldığı projede, TCG Heybeliada adlı ilk MİLGEM korvetinin dizaynına İstanbul Tersanesi Komutanlığında oluşturulan MİLGEM Proje Ofisi tarafından 12 Mart 2004 tarihinde başlandı. Ön dizaynı Kasım 2004'te tamamlanan TCG Heybeliada'nın 2011 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

Diğer gemilerin inşasına ise imkan ve kabiliyetlerine bağlı olarak yerli özel sektör tersanelerinde devam edilecek.

www.denizhaber.com

Editör: TE Bilişim