Milgem'e Kardeş Geliyor...

''Milgem'' gemi projesi kapsamında yer alan ikinci gemi ile ilgili inşaat çalışmaları yakında start alacak.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığının güçlendirilmesi amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığının tedarik programında bulunan ''milgem'' gemi projesi kapsamında yer alan ikinci gemi ile ilgili inşaat çalışmaları yakında start alacak. Gündemdeki ikinci geminin inşasına ise imkan ve kabiliyetlerine bağlı olarak yerli özel sektör tersanelerinde devam edilecek.

MİLGEM projesi kapsamında milli olarak dizayn edilen ve inşa edilen ilk Türk korveti Heybeliada Pendik'teki İstanbul Tersane Komutanlığında düzenlenen törenle geçen yıl denize indirilmişti.

TCG Heybeliada korveti, tüm gemi silah ve sensörlerinin entegre olduğu gelişmiş bir merkezi komuta kontrol sistemine sahip olacak. Heybeliada ve inşa edilecek diğer korvetler, tek başlarına veya Deniz Kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla birlikte grup halinde operasyon yapabilecek.

Milli gemiler, keşif ve karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist faaliyetlerin izlenmesi ve engellenmesi, kıyı deniz ulaştırmasının kontrol ve korunması görevlerini gerçekleştirecek. Yüzde 80 milli katkı payıyla yürütülen projenin hedeflerinden birinin de gemi üzerine konacak sistemlerin yurt dışı üreticilerinden Türkiye'ye bilgi transferi sağlamış olması.

Dizaynı, denenmiş ve başarılı olduğu kanıtlanmış, iyi denizcilik özelliklerine sahip bir tekne formu esas alınarak geliştirilen gemilerin, yüksek beka kabiliyeti ve geç tespit edilme özellikleri görev ihtiyacı açısından en önemli hususlar olarak öne çıkıyor. Gemilerin önemli özelliklerinden bazıları da radar kesit alanı, akustik iz ve sualtı gürültüsü değerlerinin düşük olması.

2011 yılında hizmete girecek

Deniz Kuvvetlerinin gemi inşa tecrübe ve kapasitesi ile Türkiye'deki özel sektör tersaneleri, üniversite ve milli sanayi imkanlarının birlikte kullanıldığı projede, TCG Heybeliada adlı ilk MİLGEM korvetinin dizaynına İstanbul Tersanesi Komutanlığında oluşturulan MİLGEM Proje Ofisi tarafından 12 Mart 2004 tarihinde başlandı. Ön dizaynı Kasım 2004'de tamamlanan TCG Heybeliada'nın 2011 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Diğer gemilerin inşasına ise imkan ve kabiliyetlerine bağlı olarak yerli özel sektör tersanelerinde devam edilecek.

Editör: TE Bilişim