Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği öncülüğünde İstanbul Sahrayı Cedit Mezarlığı'nda düzenlenen anma törenina, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına İstanbul Boğazlar Komutanı Tuğamiral S. Tayfun Atılır, aileden Şükrü Okan’ın torunu Nükhet (Okan) Erenyol, Feza (Okan) Sadıkoğlu, Ahmet Ateş ile Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu, Yard. Doç. Dr. Ali Demir, TİRDEF Başkanı Haldun Domaç, TİRDEF Kurucu Başkanı Çınar Çetinkaya, Kadıköy Derneği ve TiRDEF Yönetim Kurulu Üyeleri ve Tireboluluar katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral S.Tayfun Atılır, Koramiral Şükrü Okan’ın örnek alınacak asker kişiliğine vurgu yaparak şunları söyledi;

“Şükrü Okan, ilk donanma komutanı olarak deniz kuvvetlerinde çok özel bir yere sahiptir. Bizler Okan gibi değerli komutanlarımızdan feyiz alarak yetiştik. Burada Şükrü Okan ve ebediyete intikal etmiş tüm komutanlarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyor ve iyi birer asker olmak için onları örnek almaya devam edeceğimizi vurguluyoruz.”



     Anma töreninin organizasyonunu yapan Kadıköy Tirebolu Derneği adına söz alan Başkan Server Devge de katılan herkese teşekkür ettikten sonra, Koramiral Şükrü Okan’ın mezarını kendisine yakışır şekilde yapmak üzere çalışmalar yürüttüklerini ve bir iki ay içersinde, Şükrü Okan’a yakışan bir mezar düzenlemesinin gerçekleştirileceğini belirtti.

     Şükrü Okan’ın tarihi kişiliğini de araştırmacı-yazar Ayhan Yüksel anlattı.

     Yüksel, “Şükrü Okan’ın 1880 yılında Tirebolu’da Hamam mahallesinde doğduğunu, baba tarafının Rizelioğulları’na, anne tarafının Küçükömeroğulları’na mensup olduğunu, Bahriye mektebinden mezun olduktan sonra donanmaya ait gemilerde görev yaptığını, Birinci Dünya Savaşı’na Hamidiye zırhlısında ikinci komutan olarak görev yaptığını, Osmanlı donanmasında ilk denizaltıcılardan birisi olduğunu,  Milli Mücadele yıllarında İstanbul Liman Reis Muavinliğine atandığını, 30 Eylül 1935’te yeni teşkil edilen Donanma Komutanlığına getirildiğini, 14 Temmuz 1945’te yaş haddinden emekliye ayrıldığını, iki dönem Kocaeli milletvekilliğinde bulunduğunu,  Şükrü adının Şükür olarak Atatürk tarafından değiştirdiğini, soyadının da Okan olarak Atatürk tarafından verildiğini” belirtti ve Şükrü Okan’ın memleketi Tirebolu’dan kopmadığını, Yavuz zırhlısı ile Tirebolu’yu ziyaret ettiğinde doğup büyüdüğü Tirebolu’da çocukluk hatıralarını andığını, yanına gelen hemşerilerine sahip çıktığını söyledi.



     Koramiral Şükrü Okan’ın mezarı başında gerçekleşen 54. yıl anma töreni, İskele Camisi fahri görevlisi imam Yusuf Uzun’un okuduğu Kur’ân tilaveti ve dua ile sona erdi.

     Haber: Bekir Öztürk / Yeni Tirebolu

Editör: TE Bilişim