Tatbikatın deniz safhasının ikinci bölümünde, KKTC karasularında Zeytin Burnu'nun 5 mil açıklarında Türkiye arama kurtarma hattı içinde bir deniz uçağından gelen tehlike sinyalinin ardından yapılan arama kurtarma çalışmaları icra edildi.

Tatbikat kapsamında bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve 2 sahil güvenlik botu bölgeye sevk edilerek, kazazedelere müdahale etti.

Kaza yapan uçağın 2 personeli arama kurtarma helikopterince, 4 personeli ise sahil güvenlik botları tarafından başarıyla kurtarıldı.

Tatbikatın tamamlanmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geminin hangarında düzenlediği basın toplantısında, tatbikatın çok başarılı geçtiğini söyledi.

İş birliği içinde gerçekleştirilen tatbikatın hem tecrübe hem de deniz ve karasularına hakim olunması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, ''Bu tatbikatın verdiği mesaj; anavatan Türkiye ile Türk Silahlı Kuvvetleri ile kendi silahlı kuvvetlerimiz, bu arada hükümetlerimiz, samimi bir iş birliği içindedir ve Kıbrıs Türkünün de güvenliği Türk Silahlı Kuvvetlerinin elindedir'' dedi.

Tatbikatın hem geleceği hem de Kıbrıs Türkünün yalnız olmadığını göstermesi açısından önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, tatbikatla KKTC karasularında kurtarılma mecburiyeti yaşayabilecek kişilere nasıl müdahale edileceğinin de gösterildiğini söyledi.

-TÜMAMİRAL KAVUKÇUOĞLU-

Tatbikata komuta eden Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu ise tatbikatın Türk arama kurtarma bölgesi ile KKTC ana karası ve karasularında başarıyla tamamlandığını belirtti.

Tatbikatla Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin sivil ve asker kurtarma unsurlarının koordineli ve birlikte çalışabilirliğinin denendiğini anlatan Tümamiral Kavukçuoğlu, tatbikatla 2 ülke arasındaki iş birliği koordinasyonunun artırıldığını, arama kurtarma tatbikatına ilişkin komuta kontrol ve muhabere usullerinin denendiğini kaydetti.

Tümamiral Kavukçuoğlu, ''İcra edilen tatbikatla Doğu Akdeniz'de KKTC'nin hükümranlığı ile Türk arama kurtarma bölgesi konusundaki haklı menfaatlerimiz de vurgulanmıştır'' diye konuştu.

Arama kurtarma faaliyetlerinin öneminin her geçen yıl artığına dikkati çeken Tümamiral Kavukçuoğlu, yapılan tatbikatla kara ve denizde arama kurtarma çalışmalarının icra edildiğini söyledi.

Tatbikata katılan ekipler hakkında da bilgi veren Kavukçuoğlu, şunları kaydetti:

''Arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde her türlü deniz ve hava şartında arama kurtarma faaliyetlerinin gece ve gündüz, 24 saat süreli olarak Türkiye ve KKTC tarafından koordineli, karşılıklı iş birliği içinde en iyi şekilde icra edilebileceği Türk ve dünya kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir.''

TCG Gökçeada Fırkateyni'nin Gazimağusa Limanı'na yanaşmasının ardından tatbikat sona erdi.

Tatbikatı izleyen Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve diğer üst düzey yerli ve yabancı temsilciler, Tümamiral Kavukçuoğlu tarafından gemiden uğurlandı.

Editör: TE Bilişim