’Milli karakol botu’ yaptık Asya ve Balkanlar sıraya girdi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 16 adet yeni tip karakol botunun, Dearsan A.Ş. tarafından üretileceğini belirtirken, "Botlar; tekne, makine, elektrik dizaynı, imalat, inşaat ve montaj açısından, milli klaslama kuruluşumuz olan Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı için 16 adet yeni tip karakol botunun üretilmesi ihalesine ilişkin sözleşme, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Dearsan Yönetim Kurulu Başkanı Metin Eşrefoğlu ile yönetim kurulu üyesi Baki Gökbayrak tarafından Savunma Sanayi Müsteşarlığında düzenlenen törenle imzalandı.

NERELERDE KULLANILACAK: Gönül, Deniz kuvvetleri Kamutanlığının boğazlar, üs-liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve denizaltı savunma harbine yönelik hareket ihtiyacının yurt içinden karşılanması için, 2005 yılında yeni tip karakol botu projesi başlatıldığını hatırlattı. Yurt içi ihaleye teklif veren 5 yerli tersaneden biri olan Dearsan A.Ş’nin, tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda birinci seçildiğini ve bu çerçevede Nisan ayı itibariyle Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Dearsan A.Ş. arasında sözleşme görüşmelerinin başladığını kaydeden Gönül, IDEF-2007 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında imzalanan niyet mektubu çerçevesinde, görüşmelerin hızla ve verimli bir şekilde ilerlediğini ve bugün itibariyle konunun imza aşamasına geldiğini kaydetti.

MİLLİ TASARIM: Karasuları ve çevre denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecek şekilde, Dearsan A.Ş. tarafından tamamen milli olarak tasarlanan Yeni Tip Karakol botlarının yüksek güvenilirlik ve az bakım ile idame edilebilir niteliklere sahip olacağını kaydeden Gönül, şunları söyledi: "Botlar; tekne, makine, elektrik dizaynı, imalat, inşaat ve montaj açısından milli klaslama kuruluşumuz olan Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak. Üstün özelliklere haiz ve tasarımı yüzde 100 yerli 16 adet yeni tip karakol botunun, bugün imzalayacağımız sözleşme ile 85 aylık proje takvimi içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’mız envanterine dahil edilmesi, sadece aynı zamanda yurt içi askeri gemi inşaa sanayimizin gelişmesi açısından da önem arz etmekte. "

Yüzde 69 yerli üretim

SAVUNMA Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, karakol botu projenin, Türkiye’de özel sektör tersanelerine verilen en büyük askeri gemi sözleşmesi olduğunu belirtti. Projedeki yerli katkı oranın yüzde 69 ile çok yüksek bir rakama ulaştığını ifade eden Bayar, projeye ayırdıkları paranın yüzde 82.5’unun Türkiye’de kalacağını söyledi. Bayar, daha sözleşme yapılmadan IDEF fuarında Milli Savunma Bakanı’nın, Kazakistan Savunma Bakanı ile bot üzerinde görüşme yaptığını, sözleşmeden sonra projeye ilginin daha da artacağını bildirdi. 

Hürriyet

Editör: TE Bilişim