Ukrayna-NATO Ortak Tatbikatı Sea Breeze 2007 Odessa'da son buldu

Tatbikatta karada ve denizde belirlenen 197 harekatın başarıyla profesyonel düzeyde icra edildiği basın toplantısında konuşan 6. Filo Temsilcisi Chip Walter tarafından dile getirildi.

Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden Koramiral Igor Tenyukh tatbikatta denizaltıların uçaklarca tesbiti çalışmasını yaptıklarını söyledi.

Odessa Bölge Vali Yardımcısı Nikolai Serdyuk ise "Ülkedeki gergin siyasi duruma rağmen Başkanın tatbikatı gerçekleştirme yönündeki iradesinin başarıyla yerine getirildiğin, protesto eylemlerinin tatbikatın icrasına engel teşkil etmediğini" ifade etti.

Tatbikatın kapanış seremonisi Odessa Orduevinde yapıldı. Solcu parti ve gruplardan 20 kadar protestocu orduevi dışında "ABD, evine dön" şeklinde sloganlar attılar.

11 gün süren tatbikat "Barış için ortaklık" projesi kapsamında biraraya gelen 13 NATO Ülkesinin deniz ve kara güçlerince gerçekleştirildi.
Rusya ise tatbikatlara katılmadı.

Kırım'da yoğun gösteriler nedeniyle 2006 yılında bu tatbikat yapılamamıştı.

Bu nedenle Ukrayna bu yıl tatbikatı daha güney bölgelere kaaydırdı. Ancak yine de tatbikatın başladığı gün olan 5 temmuz tarihinde Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden gelen 5000 civarında gösterici Ukrayna topraklarında NATO tatbikatı yapılmasını protesto ettiler.

*Konuyla ilgili bakınız: ABD Karadeniz'de Tatbikata Katıldı

Kaynak: ITAR-TASS
Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim