Blackseafor'da Türk Deniz Kuvvetleri Komutayı Devraldı
 
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, ''Karadeniz'in önemi, sadece altı ülkeyi açık denizlere bağlaması değil, Balkan ülkeleri ve Kafkas'ları da birbirine bağlamasıdır'' dedi.

Türkiye'nin de üye olduğu Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'nun (BLACKSEAFOR) komutanlığı ve harekat kontrolü, Kocaeli'de Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle Rusya Federasyonu'ndan Türkiye'ye geçti. BLACKSEAFOR komutasını bu yıl Donanma Komutanlığı'ndan Albay Levent Görgeç yürütecek.  


Oramiral Yener Karahanoğlu, törende yaptığı konuşmada, BLACKSEAFOR'un temel amacının Karadeniz'de barış ve istikrarın temini çerçevesinde, bölgesel işbirliği faaliyetlerinin artırılması ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi olduğunu belirterek, stratejik bir öneme sahip olan Karadeniz'de terörle mücadele konusunda kıyıdaş ülkeler arasında ciddi işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Konuşmanın ardından Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Albay Mikhail Sukhval, BLACKSEAFOR'un sembolü olan kılıcı bu yıl BLACKSEAFOR'u komuta edecek Albay Levent Görgeç'e verdi. Rusya Federasyonu Azov tank çıkarma gemisi ile Türkiye'nin TCG Salihreis firkateyni arasında 'sancak toka' yapılmasının ardından, Karahanoğlu ile BLACKSEAFOR'a üye diğer ülkelerin komutanları arasında devir teslim defteri imzalandı.

Komutanlar daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

BLACKSEAFOR kapsamında 31 Temmuz-21 Ağustos tarihleri arasında Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'daki limanlarda 16 gün, seyir halinde ise 6 gün görev yürütülecek.

Türkiye'nin TCG Salihreis firkateyni ile katılacağı faaliyette, Bulgaristan Smeli firkateyni, Romanya Horia ve Macellariu korvetleri, Rusya Federasyonu Azov tank çıkarma gemisi, Ukrayna Slavutich komuta-kontrol gemisi ile yer alacak.

Gemiler yarın Bulgaristan'ın Varna kentine hareket ederek, 7-9 Ağustos tarihleri arasında sürecek Bulgaristan Deniz Safhası'nı başlatacak.

Programa göre, Varna Liman Ziyareti 10-13 Ağustos, Varna-Köstence (Romanya) Deniz Safhası 14-16 Ağustos, Köstence Liman Ziyareti 17-21 Ağustos günleri arasında gerçekleştirilecek.

Faaliyet kapsamında, barış destekleme harekatı, NBC savunma, angajman kuralları ve gemicilik eğitimlerine ilişkin olarak hazırlanan konsept denenecek. Yeni geliştirilen sistem ve kabiliyetler kullanılacak, Karadeniz Uyum Harekatı'na katılan Türk Deniz Kuvvetleri unsurları ile müşterek eğitimler gerçekleştirilecek.

BLACKSEAFOR'a katılan gemilerin Karadeniz'de bulunan farklı limanlara gerçekleştirecekleri ziyaretlerle ülkeler arasındaki dostluğun pekiştirilmesine ve birlikler arasında karşılıklı bilgi alışverişi yoluyla eğitim seviyesinin geliştirilmesine olumlu katkıda bulunulması hedefleniyor. (Anadolu Ajansı) 

Alıntı: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim