'İngiltere artık büyük bir savaşa giremez'  

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve basına sızan bir rapora göre, yıllardır bütçesinden önemli kesintiler yapılan İngiliz Kraliyet Donanması'nın artık büyük bir savaşta rol oynayacak gücü kalmadı.

Donanma'nın, yapılan bütçe kısıtlamaları nedeniyle tümüyle "yaşlı ve operasyonel açıdan kusurlu" gemilerden oluştuğuna dikkat çekilen raporda, "Donanma, Irak savaşında üstlendiği görevi bile tekrarlayacak güçte değil" denildi.

"Donanma, beklenmeyen şoklara karşı bütün dayanıklılığını yitirmiş durumdadır" denilen raporda, "Donanma'nın durumu iyi değil. İngiliz Kraliyet Donanması orta ölçekteki bir savaşı çıkarmakta güçlük çekecektir" görüşü savunuldu.

Askeri uzmanlar, İngiliz donanmasının Irak savaşında oynadığı rolün orta ölçekli bir görev olduğuna işaret ediyor.

Bu arada, raporun Savunma Bakanı Des Browne'un emriyle hazırlandığı ve Bakan'ın donanmanın gerçek durumunu öğrenmek istediği ve böylece basın ve muhalefetten gelen eleştirileri yanıtlamayı amaçladığı belirtildi.

Ancak İngiliz basını, raporun Browne'un elini rahatlatmak yerine, Maliye Bakanlığı boyunca Silahlı Kuvvetler'e yeterli fon ayırmamakla suçlanan Başbakan Gordon Brown'ı daha da zor durumda bırakacağı yorumlarına yer verdi.

Gölge Savunma Bakanı Muhafazakar Partili Liam Fox, İngiliz Kraliyet Donanması'nın bu duruma düşürülmesinden hükümeti sorumlu tuttu. Fox, "İşçi Partisi hükümeti tarih boyunca düşmanlarımızın yapamadığı şeyi yaptı ve koca Donanma'yı dizlerinin üzerine düşürdü" dedi. (AA)

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim