Type-45 Deniz Testlerinde

İngiliz donanmasının büyük önem verdiği programların başında gelen, PAAMS füze sistemi ile bölgesel hava savunma kabiliyeti olan Type-45 destroyerlerinden ilki deniz testlerinde

İngiliz Donanması'nın en yeni Type--45 muhribi olan Daring, 18 Temmuz 2007 tarihinde tecrübe seyirlerine başladı. Geminin bugüne kadar İngiltere'de inşa edilmiş en güçlü hava savunma muhribi olduğu bildiriliyor.

7500 tonluk gemi, tecrübe seyri süresince inşasını gerçekleştiren BAE Sistem Satıh Gemisi Çözümleri firmasının kontrolünde olacak. Tecrübe seyirlerinin 4 hafta sürmesi bekleniyor.

Tecrübe süresince geminin ilk kez bu gemide kullanılan bütünüyle elektrik gücüyle çalışan pervane sistemleri denenecek. Ayrıca geminin manevra ve seyir sistemleri de geminin okyanuslarda seyre elverişli olduğunun sınanması açısından yoğun testlere tabi tutulacak.

Geminin ana silahı 11,4 cm. kalibresindeki top da atış sırasında gemi üzerinde nasıl bir yük oluşturduğunun denenmesi açısından kullanılacak.

Daring, İngiliz Donanmasında elektrik gücüyle hareket eden ilk gemi olacak. 40 megavat gücündeki elektrik enerjisi, iki adet dizel jeneratörle desteklenen  yakıt tasarruflu gaz türbinleri tarafından üretiliyor. Üretilen elektrik enerjisiyle hayata geçen dev elektrik motorları gemiyi 29 Knots sürate çıkarabilen pervaneleri çalıştırıyor.

Geminin teknesi ve üst yapısı radikal "stealth" tipinde dizayn edilmiş, bu da geminin radarlar tarafından yakalanmasını zorlaştırıyor.

Geminin muharebe sistemleri gelecek sene yapılacak yoğun tesetlerle sınanacak. Teseler özellikle son teknoloji ürünü Temel Füzesavar Sistemi sistemi (PAAMS) üzerinde yoğunlaşacak. Bu sistem geminin kendisini ve çevredeki diğer gemileri gelişmiş bir çok füze sistemiyle yapılan saldırılara karşı koruyabilecek şekilde planlanmış.

Gemide Kıdemli deniz subayı olan Dave Shutts, şunları söylüyor:

"Bugün, ilk kez projelendirildiği 2000 yılından bu yana Type 45 Muhrip Projesi üzerinde çalışmış olan herkes için büyük bir gün. İlk kez Daring kendi gücüyle hareketlendi ve seyre çıktı. Hepimiz uzun zamandır bu günü bekledik. Birinci sınıf bir savaş gemisini tecrübe seyrine çıkarmak her gün karşılaşılan bir olay değildir"

Type-45 Hava Savunma Muhriplerinin İngiliz Donanması'nın hava savunmasının 21. Yüzyılın ilk yuarısında temelini oluşturması bekleniyor.

Gemi aynı anda birçok hedefe atış yapabilme kabiliyetine sahip. Gemi uçak gemilerini ve amfibik çıkarma kuvveti gibi gemi konvoylarını havadan gelebilecek geleceğin en güçlü saldırılarına karşı savunabiliyor. Gemide ayrıca mürettebat için de üst düzeyde yaşam standartları sunabilen bir yaşam mahalli düşünülmüş.

Tecrübe seyri yapılan ilk geminin 2009 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim