Bugün Novorossiysk Askeri Deniz Üssünde, Rusya Karadeniz Filosunun tatbikatları başladı. “Güven 2012” tatbikatlarının amacı, bölge güvenliğinin sağlamlaştırılmasıdır. Rusyalı meslektaşların eylemlerini, Karadeniz ülkeleri deniz kuvvetlerinin temsilcileri izleyecekler. Bu ülkelerin gemileri, Blackseafor Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu tatbikatların sona ermesinden sonra Novorossiysk limanında bulunuyor.

Tatbikatlara 3 savaş gemisi, 4 yardımcı gemi, arama kurtarma Ka-27 helikopteri, sabotajcılarla özel mücadele grubu ve donanma havacılığına ait paraşütçü çıkartma grubu katılıyor. Rusya Karadeniz Filosu Enformasyon Bölüm Müdürü Vyaçeslav Tuhaçev anlatıyor:

“Bu, her yıl yapılan bir tatbikattır. Novorossiysk Askeri Deniz Üssü Komutanının yönetimi altında geçiyor. Başlıca aşamaları arasında: teröristlere ait geminin ele geçirilmesi, teröristlerin ateş açması sonucu hasar görmüş savaş gemisine yardım gösterilmesi, yaralıların hava yoluyla tahliye edilmesidir. Bu, yaygın bir tehlikeye karşı mücadelede beceriler elde etmeye olanak sağlayan oldukça dinamik ve güncel bir tatbikattır. Bu tehlikenin adı terörizmdir”.

“Güven 2012” tatbikatları 23 ağustosa kadar sürecektir. Sözü geçen etkinlik, BLACKSEAFOR Deniz Kuvvetleri birliklerinin katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Antiterörist Manevraların doğal devamı niteliğinde oldu. Sözü geçen manevralara Bulgaristan, Rusya, Romanya, Türkiye ve Ukrayna katıldılar. Bu grup, 2001 yılı itibariyle Operasyonel işbirliğini geliştiriyor. Vyaçeslav Tuhaçev anlatmaya devam ediyor:

“Değişik gemi tipleri, farklı denizcilik gelenekleri, gemilerdeki hizmetlerin organizasyonuna farklı yaklaşımlar. Oysa, işin aslına bakılırsa, bu eşsiz bir filodur ve uzun bir süre boyunca oldukça uyumlu bir şekilde ödevleri yerine getiriyor, üstelik bunu başarıyla gerçekleştiriyor”.

Novorossiysk, BLACKSEAFOR Deniz Kuvvetleri Manevralarının yönetildiği Rusya kıyılarındaki başlıca noktadır. Sorumluluk bölgesinde kalıcı koordinasyon merkezi meydana getirilmiş ve başarılı şekilde faaliyet yürütmektedir. Novorossiysk rıhtımında yabancı gemileri sıkça görmek mümkündür. Burayı ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Hollanda, Uruguay, Gürcistan ve Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden denizciler ziyaret ettiler.

Novorossiysk Askeri Deniz Üssü, Rusya Deniz Filosunun en genç birliğidir. Karadeniz’in Kafkasya sahilinde mevzilerini sağlamlaştıran bu birlik, her yıl büyüyüp modernleştiriliyor. Rusya’nın güneyinde bulunun sözü geçen deniz ileri karakolunun devlet için önemi ortadadır.
Editör: TE Bilişim