‘Alemdar’ döndü

Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda İstanbul Tersanesi’nde üretilen en modern ve donanımlı denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar, bugün donanmaya katılıyor.

 Gemiye Kurtuluş Savaşı’ndaki kritik katkısı nedeniyle “Gazi” unvanı verilen Alemdar gemisininadı konuldu. TCG Alemdar, Kurtuluş Savaşı’nın sembol gemisinin adını denizlerimizde yaşatacak. Akdeniz’in en büyük Deniz Kuvvetlerinden birine sahip Türkiye’nin ihtiyacı için Tuzla’daki İstanbul Tersanesi’nde yapılan A-582 borda numaralı TCG Alemdar, bugün Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine giriyor.

Denizaltıya yardım Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini barındıran Alemdar, Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHIP) olarak tanımlanıyor. Asıl görevi batan denizaltıdan mürettebatı kurtarmak olmasına rağmen çok derindeki araçları (denizaltı, uçak, gemi) tespit etmek için de donatılan Alemdar’ın inşasına 2011 sonunda başlanmıştı. Kaza nedeniyle batan bir denizaltıya 72 saatte ve 600 metre derinliğe kadar yaşam desteği verebilen gemi tüm personeli kurtarabiliyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin katılacağı törenle hizmete girecek gemiye, Deniz Yarbay Selim Gökdeniz komuta edecek.

TCG Alemdar, 91 metre boyunda, 19 metre eninde ve 4 bin ton ağırlığında. Geminin pistine deniz helikopterleri de başarıyla iniş-kalkış yaptı.

Gazi Alemdar’dan TCG Alemdar’a

Modern savaş gemisinin ismi, Kurtuluş Savaşı’nda Karadeniz’de işgal donanmasına karşı mücadele eden ve üstün hizmetler gerçekleştiren Gazi Alemdar gemisi anısına verildi. Alemdar gemisini Kuvayı Milliye’nin hizmetine sokmak için 8 denizci 5 Şubat 1921 gecesi İstanbul’dan kaçırmıştı. Fransızların eline geçen gemiyi tekrar kurtaran mürettebattan Recep Kahya çıkan çatışmada şehit olmuştu. Recep Kahya, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi olurken, Alemdar’a gazi unvanı verilmişti.

Editör: TE Bilişim