Havada denizde hasım

Askeri uçak ve gemilere kısıtlama uygulanması Fransa’ya yaptırımlar arasında en önemli yeri işgal ediyor. Fransa, Türkiye hava sahasındaki her uçuş için tek tek ayrıntılı izin almak zorunda kalacak. Daha önceden alınan izinle uçuş yapılırsa, Fransız uçağı Türk savaş uçaklarının radarlarına ‘hasım’ olarak kilitlenecek. Aynı uygulama Türk karasularındaki gemiler için de geçerli olacak.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Fransa’ya karşı açıkladığı yaptırımlar arasında en önemlilerinin, askeri uçaklarla gemilere uygulanacak kısıtlamalar ve siyasi istişarelerin durdurulması olduğu bildirildi. Fransa, NATO müttefikliği de dikkate alınarak, Türkiye üzerinden yapacağı askeri amaçlı uçuşlar için daha önceden planlanmış 1 yıllık paket izni alıyordu. Fransa, Türkiye hava sahasını, çoğunluğu Afganistan olmak üzere Irak, Orta Asya ve Doğu Afrika’ya yaptığı askeri uçuşlar için kullanıyordu. Önceki günden itibaren ise Fransa, Türkiye hava sahası üzerinden yapacağı her askeri amaçlı uçuş için tek tek ayrıntılı izin almak zorunda. Türkiye, hava sahasının uygunluğuna bakarak ‘istediği saat dilimlerinde’ Fransa’ya askeri uçuş izni verebilecek. Eğer bir Fransız askeri uçağı, daha önceden alınmış yıllık paket iznini gerekçe göstererek, Türkiye hava sahasını kullanmaya kalkarsa bu hava sahasını ihlal etmiş olarak algılanacak. Bu durumda Fransız askeri uçağı, Türk savaş uçakları tarafından mecburi inişe zorlanacak. Fransız uçağı buna uymadığı zaman Türk savaş uçaklarının radarlarına ‘hasım’ olarak kilitlenecek.

Aynı durum Fransız savaş gemileri için de geçerli olacak. Fransız askeri gemisi, daha önceden yapılmış yıllık programa göre Türkiye karasularına girmeye kalkışırsa, bu ihlal olarak algılanacak.

Askeri gemi “Türkiye karasularını terk et” uyarısını dikkate almadığında, yine “hasım” muamelesi görecek. Türkiye’nin Fransız askeri uçaklarına koyduğu rezerv, uluslararası alanda ilgili yerlere bildirildi. Dolayısıyla uluslararası havacılık kuralları gereği, Türkiye üzerinden geçiş yapacak Fransız askeri uçaklarının yeni özel geçiş izni olmadan kalkışına da izin verilemez, verilmemeli. Hükümet kaynakları, 2006’da da benzer bir uygulamanın yapıldığını, Fransız askeri uçaklarının bürokratik işlemlerin uzamasının yanı sıra daha uzun rotalara yönelmek zorunda kaldıkları için daha fazla yakıt yaktıklarını, bunun da Fransa’ya ağır bir yük getirdiğini söylediler.

Editör: TE Bilişim