Tatbikat kapsamında gerçekleştirilen HSH eğitiminde, senaryo gereği fırkateyne doğru yaklaşan uçakların radarlarla tespiti üzerine, gemi savaş durumuna alındı.
 
Gereken sıralı uyarıların yapılmasına rağmen uçakların yaklaşmaya devam etmesi üzerine, elektromanyetik sinyallerle uçağın radarları etkisiz hale getirilmeye çalışıldı. Uçağın, geminin silah menziline girmeden üç güdümlü mermi atması üzerine karşı ateş açıldı. Uçak tarafından gönderilen güdümlü mermilerden biri, gemideki top ve yerden havaya güdümlü mermiyle (Seasparrow) imha edildi. İkinci güdümlü mermi, geminin son kademe yakın hava savunma sistemini oluşturan ve tam otomatik olarak insan eli değmeden çalışabilen 3 topa sahip sistem sayesinde vuruldu.

Son güdümlü merminin geminin ana makina dairesine isabet etmesi üzerine, dairede yangın çıktı. Bu andan itibaren gemide dahili savaş da başlamış oldu. Önce hasarın boyutu ve yerinin belirlenmesi, yaralının olup olmadığının tespiti ve ilk müdahale için keşif ekibi hasarlı bölgeye yönlendirildi. Keşifçilerin telsizden bildirdiği durum raporu üzerine harekete geçen yangına müdahale timi, 3 dakika içerisinde alevlere müdahaleye başladı ve yangını söndürdü.

Öte yandan gemide yangın ve kaza kırım tatbikatı da yapıldı. Senaryo gereği makine dairesinde yangın çıkması üzerine alarm verildi. Alarmı duyan yangın timi harekete geçerken, tedbir amacıyla makine dairesindeki elektrikler kesildi. Ekipler, koordineli çalışmayla kısa sürede yangını söndürdü. Vücudunda yanık oluşan bir personel, yangın alanından hızla uzaklaştırıldı. Fırkateynin kaza kırım ekibi de her an göreve hazır bekletildi.

Senaryo gereği ayrıca, fırkateyne iniş sırasında kaza kırıma uğrayan helikopterde çıkan yangına müdahale edildi.

Safhanın ilk bölümünün tamamlanmasının ardından gemiler akaryakıt gemisi Yarbay Kudret Güngör'e yaklaşarak denizde akaryakıt ikmali yaptı.

İkinci bölümde yüksek süratli hava hedefi ve su üstü hedefine fiili silah atışları icra edilecek.

Öte yandan, tatbikatı Kemalreis Fırkateyni'nden sevk ve idare eden Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu, inşası tamamen Türk mühendis ve işçilerce yapılan ilk milli gemi olan Heybeliada Korveti'nde incelemelerde bulundu.
Editör: TE Bilişim