''NUSRET-2011'' tatbikatı, Ege Denizi'nde başladı

Mayın harbine yönelik planlama, icra ve kıymetlendirme konularında her yıl yapılan ''NUSRET-2011'' tatbikatı, Ege Denizi'nde başladı. Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'nda, tatbikatla ilgili düzenlediği basın toplantısında, NUSRET'in, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının her yıl planlayarak icra ettiği, dost ve müttefik ülkelerin katılımına açık olan bir mayın harbi tatbikatı olduğunu söyledi.

Bu yılki tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 14 gemi, bir helikopter, bir SAS timi ile NATO Daimi Kuvvetlerine mensup bir komuta kontrol gemisi ile Türkiye, Almanya, İtalya ve İspanya'dan birer mayın avlama gemisinin fiilen katıldığını dile getiren Tuğamiral Tatlıoğlu, Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensubu 5 subayın da tatbikata gözlemci olarak iştirak ettiğini anlattı.

Harekat Subayı Deniz Yüzbaşı Abdullah Yıldız ise NUSRET-2011 tatbikatının 20-30 Kasım arasında Türkiye ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasındaki karşılıklı işbirliğiyle birlikte çalışılabilirliği geliştirmeyi amaçlayan, mayın harbine yönelik bir davet tatbikatı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin ev sahipliğinde Ege Denizi'nde icra edilecek tatbikatın, Kuzey Deniz Saha Komutanlığınca planlandığını, Mayın Filosu Komutanlığı ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı tarafından sevk ve idare edileceğini anlatan Yıldız, NUSRET-2011'e ilgili şu bilgileri verdi:

''Tatbikata NATO kuvveti olarak Daimi NATO Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2) iştirak edecektir. Bahse konu grup, Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir komuta kontrol gemisi, bir mayın avlama gemisi, Almanya, İtalya ve İspanya deniz kuvvetlerine ait birer mayın avlama gemisi olmak üzere toplam 5 gemiden oluşmaktadır. Türkiye'den 1. Arama Tarama Filotillosu Komodoru, 1. Arama Tarama Grup Komutanı, 3. Arama Tarama Grup Komutanı, bir komuta kontrol gemisi, altı mayın avlama gemisi, üç mayın tarama gemisi, bir hücumbot, bir kurtarma gemisi, bir avcı bot, bir mayın toplama botu, bir sahil güvenlik botu, bir C-130 tipi uçak, bir helikopter, bir SAS görev timi ve Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklar iştirak edecektir.

Tatbikat, TCG Sokulu Mehmet Paşa gemisinde Mayın Filosu Komutanlığınca teşkil edilecek, mayın harbi harekat merkezi tarafından sevk ve idare edilecektir. Mayın döküş ve mayın karşı tedbirlerini içeren 4 safhada icra edilecek tatbikatın, mayın harbine yönelik hareket usullerinin uygulanmasına ilişkin eğitimlerin icra edileceği birinci safhası, liman eğitimleriyle hava ve su üstü unsurları tarafından icra edilecek mayın döküş harekatını içermektedir. İkinci ve üçüncü safhaları oluşturan mayın karşı tedbirleri harekatı ise mayın avlama, mayın tarama, mayın temizleme dalgıçlığı ve mayın toplama harekatını kapsamaktadır. NUSRET-2011 tatbikatı dördüncü safha faaliyetleri kapsamında 27-30 Kasım tarihlerinde Çanakkale liman ziyaretinde bulunulacaktır. Tatbikat 30 Kasım'da Çanakkale'de sona erecektir.''

Editör: TE Bilişim