Denizlerdeki güvenliği ASELSAN'ın 'Yunus'u sağlayacak 
 
ASELSAN tarafından geliştirilecek entegre bir güvenlik ağı sistemi olan Yunus Projesi ile deniz üslerinde su altı ve su üstünden gelecek terörizm dahil tüm tehlikelere karşı tam koruma sağlanacak.  
 
ASELSAN yetkililerinden alınan bilgiye göre, ''Yunus'' adı verilen, ''Deniz Üslerinin Su Altı ve Su Üstü Gözetleme ve Tespit Sistemi'' ile ilgili olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında imzalanan 55 milyon avroluk proje, Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

ASELSAN'ın ana yüklenici olarak görevlendirildiği proje kapsamında Aksaz ve Foça deniz üslerinde kurulacak sistem, elektro-optik sensörler, deniz altına yerleştirilecek aktif ve pasif sonarlar, radar sistemleri, dalgıç tespit sistemi, haberleşme sistemleri ve tüm bu sistemlerin yönetimi için kurulacak komuta kontrol ve haberleşme merkezinden oluşacak.

Entegre bir güvenlik ağı olan sistem ile üslerde su altı ve su üstünden gelecek tehditlere karşı tam koruma sağlanacak. Su üstündeki hedeflerin tespiti, tanımlanması ve takibi, ASELSAN'ın özgün tasarımı olan Elektro-Optik Sensörler ile gerçekleştirilecek. Su altı tehditleri ise deniz altına yerleştirilecek aktif ve pasif sonar sistemleri kullanılarak belirlenecek.

Su altı ve su üstünden gelecek muhtemel tehditlerin takip, tespit ve izleme faaliyetleri sürerken bilgilerin komuta kontrol merkezine iletilmesi de ASELSAN ürünü olan haberleşme sistemleri tarafından sağlanacak.

Bu sistemler ilk kez elektro optik, radar gibi farklı sensörlerle entegre edilecek.

-DALGIÇLAR DA TESPİT EDİLEBİLECEK-

Büyük ölçüde yerli üreticilerin tercih edileceği Yunus Projesi ile aktif ve pasif sonar sistemleri kullanılarak denizaltılar, gemiler, botlar ve su altında açık-kapalı devre dalış sistemi kullanan dalgıçlar da tespit edilecek.

Her üs için kurulacak bir merkezde sensörlerden gelen bilgiler konsollarda gösterilecek, analiz ve değerlendirilmesi yapıldıktan sonra saklanabilecek.

ASELSAN, Yunus Projesindeki cihaz ve sistemlerin üretimi ve tedarikinden, bunların üslere kurulumu ve entegrasyonundan sorumlu olacak.

-ORAMİRAL ATAÇ: ''GÜVENLİĞİMİZİ ASLA RİSKE EDEMEYİZ''-

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ASELSAN arasındaki sözleşmenin imza töreninde yaptığı konuşmada, bu projeyi çok önemsediklerini söyledi.

Deniz altından gelebilecek teröre dikkati çeken ve denizaltı silahlarının günümüzde çok geliştiğini belirten Oramiral Ataç, bu konuyla ilgili bir anısını da aktardı.

İstanbul'da 2004 yılında düzenlenen ve birçok devlet başkanının katıldığı NATO Zirvesi sırasında Kuzey Deniz Saha Komutanı olarak görev yaptığını ve İstanbul polisi ile birlikte bu zirvenin denizden savunma sorumluluğunu üstlendiğini anlatan Ataç, şunları söyledi:

''Birçok tedbir aldık. Zirvenin sonunda ABD Başkanı Bush, deniz kenarında bir konuşma yapmak istedi. Deniz kenarı olarak da Asya ve Avrupa'yı birleştiren köprünün göründüğü Galatasaray Üniversitesi'nin bahçesi seçildi. Konuşma 30 dakika sürecek. Su altı tehdidi, belki saçlarımdaki birkaç beyazdan bir tanesinin karşılığıdır. Her an o konuşma yapılırken suyun altından bir teröristin çıkıp bir skandal yaratacağını düşünmüştüm ve o yarım saatlik konuşma geçmek bilmedi. Tabii bunun kimse farkında değildir. Su altı terörü, su altından gelecek asimetrik tehdit son derece önemlidir.''

Yunus projesinin Türkiye'nin sadece askeri limanları değil sivil limanlarının savunması için de bir model teşkil edebileceğini kaydeden Ataç, ''Belki basında denizaltı projesinde olduğu gibi, 'bu kadar para harcamaya gerek var mıydı' şeklinde yorumlar yapılabilir. Evet vardı. Biz güvenliğimizi asla riske edemeyiz. Bunun fiyatı yoktur'' dedi. 

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim