Denizde de ASELSAN...
 
Aselsan Tarafından Geliştirilen İlk Milli Deniz Top Atış Kontrol Sistemi'nin (Taks) Testleri Konya Ovası'nda Gerçekleştirildi. Konya-karapınar'da Bulunan Atış Poligonunda 76 Mm Deniz Topu ile Ölçüm Atışları Yapıldı.

ASELSAN, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Mayıs 2006'da imzaladığı sözleşme kapsamında Milli Gemi (MİLGEM) Projesi'nde kullanılmak üzere, ilk Milli Top Atış Kontrol Sistemini (76 mm TAKS) geliştiriyor.

Bu proje ile ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) tarafından ortaklaşa geliştirilecek olan "76 mm TAKS", GENESİS Savaş Yönetim Sistemi'ne sahip bir su üstü platformuna entegre edilecek.  


Projenin ilk aşamasında "76 mm TAKS" prototipi, ARMERKOM/ASELSAN tarafından geliştirilecek olan Karaya Konuşlu Test Sistemi (KKTS) üzerinde testlere tabi tutuldu. Böylece, KKTS ile 76 mm TAKS'tan beklenen imkan ve kabiliyetlerin bir kısmı gerçek topa ihtiyaç duyulmaksızın doğrulanabildi. Testler kapsamında Konya-Karapınar'da bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Atış Poligonunda 76 mm deniz topu ile ölçüm atışları yapıldı.

Projenin ikinci aşamasında, "76 mm TAKS" gemiye entegre edilerek sistemin gemi üzerindeki liman ve atışsız deniz tecrübeleri gerçekleştirilecek. Projedeki son aşamada denizde yapılacak olan atışlarla sistem test edilecek. Bu aşamanın 2009 yılının ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor.

76 mm Top Atış Kontrol Sistemi

76 mm TAKS, gemideki mevcut Savaş Sistemi Veri Ağı üzerinden gelen komutlar doğrultusunda ve gerekli verileri kullanarak top atış kontrol problemini çözecek ve gemideki 76 mm topu kontrol edecek. 76 mm TAKS, Savaş Sistemi Veri Ağı üzerinden gelen zaman etiketli hedef iz bilgileri ve doğrudan kaynağından okuduğu gemiye ait kinetik verileri kullanarak hava, su üstü ve kara hedefleri ile yüksek hızlı hava hedeflerine (uçak, helikopter, füze vb.) karşı etkin çözüm oluşturacak.

Sistem, hedef iz bilgileri ve mermi uçuş süresini kullanarak hedef pozisyonunu hesaplayacak ve mermi ile hedefin bir noktada buluşmasını sağlayacak. Ayrıca gemiye ait kinetik verileri kullanarak (pruva, yalpa, dikey yalpa) topun hedef üzerinde stabilize olmasını yani hedefinden ayrılmamasını sağlayacak.

76 mm TAKS'ın savaş yönetim sisteminin devre dışı kalması durumunda kullanılacak olan acil çalışma durumları da bulunacak. Bu durumda 76 mm TAKS, Acil Top Kontrol Sisteminden gelen bilgileri işleyerek hedefe yönlenecek.

DENİZDE DE ASELSAN

ASELSAN, uzun yıllar içinde elde ettiği tecrübelerini, MİLGEM korveti, Yeni Tip Denizaltı, Denizaltı Modernizasyonu, Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi, Kurtarma ve Yedekleme Gemisi, Arama Kurtarma Gemisi gibi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın projelerine aktarıyor.

ASELSAN, kendi geliştirdiği; Dahili/Harici Muhabere Sistemleri, Elektronik Harp Sistemleri, Radarlar, Elektro-Optik Sistemler, Stabilize Silah Platformu, Top Atış Kontrol Sistemleri, Seyrüsefer Sistemleri gibi çeşitli alt sistem ya da sistem birimlerini deniz platformlarına uyarlıyor ve kullanıyor.

Kaynak:(ANKA) (Ankara Haber Ajansı)

Alıntı: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim