Türk Deniz Araştırmacılığı ve Deniz Haritacılığı Sergisi Açıldı

Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi'nin 100. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde düzenlenen "Türk Deniz Araştırmacılığı ve Deniz Haritacılığı Sergisi" Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından açıldı.

 Törenin açılışında konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç; "Bir Deniz Tarihi Enstitüsü'ne mutlaka ihtiyaç var" dedi.

Oramiral Ataç; sergiyi açmadan önce açılışa katılan davetli topluluğuna hitaben bir konuşma yaptı.

Oramiral Metin Ataç; konuşmasında Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesinin, ülkemizin hakikaten gurur duyduğu müstesna bir seviyeye ulaştığını belirtti.

1909 senesinde 3-4 kişilik bir ekiple kurulan dairenin, bugün personeli itibariyle 400'leri aştığını, asla vazgeçilmez, olmazsa olmaz olan bir kuruluş olduğunu vurgulayan Oramiral Ataç; "Tabii ki burada, önceki Deniz Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlarını da görüyorum. Bu teşkilata herkesin emeği geçmiştir. Yıllar içerisinde tüm eski komutanların da katkısıyla bugünkü seviyeye ulaşılmıştır." dedi.

Dairenin kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen sempozyuma maalesef katılamadığını, ama katılanlardan duyduğu kadarıyla hakikaten müstesna, son derece hareketli, bilinmeyenleri ortaya çıkaran çok güzel bir sempozyum olduğunu söyleyen Oramiral Ataç; sempozyum vesilesiyle bastırılan Cevat Ülkekul'un 'Türk Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Çalışmalarının 1909 Öncesi Tarihi' kitabını özellikle okuduğunu ve kitabı çok beğendiğini, denizciliğimiz için de kitabın bir vizyon verdiğini ifade etti.

"Deniz Tarihi Enstitüsü Gerekli"

Oramiral Ataç; denizciliğin sevdirilmesi, yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirterek; şöyle devam etti:

"Bütün üniversiteleri de bu konuda göreve çağırıyoruz: Türk Denizciliğinde bir 'Deniz Tarihi Enstitüsü'nün mutlaka kurulması gerektiğine inanıyoruz. İnşallah benim dönemimde bu gerçekleşir. Bazı üniversitelerimiz ilgi duymaya başladı. Böyle bir enstitü muhakkak kurulması gerekir. Deniz tarihi araştırmalarını muhakkak siviller yapmalı, bu konuda doktora tezleri hazırlanmalıdır. Biz Deniz Kuvvetleri olarak bu konuda elimizden geleni, üzerimize düşeni yapacağız."

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç; daha sonra 100. Kuruluş yıldönümünden dolayı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanı Tuğamiral Mustafa İpteş'i kutladı.

Daha sonra serginin açılışı Oramiral Metin Ataç ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanlarından (E) Oramiral İrfan Tınaz ile birlikte yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç törene Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü ve Seyir Hidrografi, Oşinografi Dairesi Başkanı Tuğamiral Mustafa İpteş ile birlikte geldi.

Oramiral Metin Ataç; İTÜ Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör ile bir süre sohbet etti.

Genç İzciler törene renk kattı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç konuklara hitaben bir konuşma yaptı.

Oramiral Metin Ataç; 100. Kuruluş yıldönümünden dolayı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanı Tuğamiral Mustafa İpteş'i kutladı.

Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal da katılımcılar arasındaydı.

Serginin açılışı Oramiral Metin Ataç ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanlarından (E) Oramiral İrfan Tınaz ile birlikte yapıldı.

Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanı Tuğamiral Mustafa İpteş; Oramiral Metin Ataç'a "Osmanlı Haritaları" adlı kitabı takdim etti.

Deniz Eğitim Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç da katılımcılar arasındaydı.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç; Önceki Deniz Kuvvetleri Komutanlarından (E) Oramiral İrfan Tınaz; Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanı Tuğamiral Mustafa İpteş birlikte DenizHaber objektifine poz verdiler.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Özkan; Kaptan Cahit İstikbal

DTO Genel Sekreteri Murat Tuncer de (Ortada) açılışa katılanlar arasındaydı.

(E)Tümgeneral Cevat Ülkekul; "Piri Reis" adllı 3 ciltlik eserini Kaptan Cahit İstikbal için imzaladı.

Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ertan ve Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal bir süre sohbet ettiler.

Kaptan Cahit İstikbal; Dışişleri Denizcilik Havacılık Daire Başkanı Basat Öztürk; Prof. Dr. Bayram Öztürk

Savaş Karakaş; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile bir müddet sohbet etti.

Seyir Hidrografi, Oşinografi Dairesi Başkanı Tuğamiral Mustafa İpteş; Dairenin önceki dönem Başkanları ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilişim